İzmir'in Ceşme ilçesinden 383 kişiyle 9 Mart'ta İspanya'ya gitmek üzere yola çıkan 176 metre uzunluğundaki 'El Venizelos' isimli gemi İspanya'da karantinaya takılmıştı. 25 gün sonra Yunanistan'ın Pire Limanı'na demirleyen gemiden rahatsızlığı nedeniyle indirilen 72 yaşındaki İsviçreli Remy Kim korona virüs belirtileri gösterince gemi karantinaya alınmıştı. Testleri pozitif çıkan 65'i Türk 120 kişi gemide, negatif çıkan 263 kişi ise Atina'daki bir otelde karantinaya alınmıştı.

8 OTOBÜSLE TÜRKİYE'YE DÖNDÜLER


14 günlük karantina süresi dolan gemideki personelde korona virüse rastlanmadı. Yunan doktorların 'Artık ülkenize dönebilirsiniz' demesinin ardından İçişleri Bakanlığı'nın onay vermesiyle tahliyeler gerçekleşti. Öncelikli olarak gemiden tahliye edilen 65 Türk, kiralanan 3 otobüse bindirildi. Oteldeki 95 Türk'ün bindiği 5 otobüsle birlikte toplam 8 otobüs, Yunan polisi eskortuyla Türkiye sınırına hareket etti.

TRAKYA'DA 14 GÜNLÜK KARANTİNA


Hiç ara vermeden 12 saat süren uzun yolcuğun ardından 160 Türk vatandaş, Edirne’nin İpsala Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yaptı. Sağlık taramasının ardından otobüslere bindirilen 160 kişi, 14 gün boyunca karantinada kalacakları Tekirdağ ve Çanakkale'deki Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurtlarına götürüldü. Yurda dönen Türkler arasında Aydın’ın Germencik ilçesinden 15 kişinin de olduğu öğrenildi.

TÜRK YETKİLİLERİN ZAFERİ


Karantinanın sona ermesinden sonra gemidekiler ile oteldeki Türk vatandaşların sorunsuz bir şekilde tahliye edildiğini belirten işletme sahibi Vedat Uğurlu, "Gemide 82 Ukrayna, 80 Endonezya, 3 Küba, 2 ABD ve 1 Bulgaristan vatandaşı ile birlikte 160 Türk ve görevli mürettebat bulunuyordu. Türk yetkililer karantina başladığı günden itibaren süreci çok iyi yönetti. Karantina süreci Türk yetkilerin temaslarıyla sorusuz atlatıldı. Karantina biter bitmez Türk vatandaşların tahliyesi için gereken tüm işlemler jet hızıyla tamamlandı. Hiçbir sorun yaşanmadan 65'i gemiden, 95'i otelden toplam 160 Türk vatandaşın tahliyesi başarıyla gerçekleşti. Bizimle onların artık bir alakası kalmadı. Hepsi Türk yetkililere emanet" dedi.

UKRAYNA 250 AVRO İSTEMİŞ


Uğurlu, "Türk hükümeti gerçekten vatandaşlarına yurtdışında da çok iyi sahip çıkıyor. Karantina bitmesine rağmen diğer ülke vatandaşlarını ülkelerine gönderemiyoruz. Hepsinin konsoloslukları o kadar duyarsız ki anlatamam. Onlar için uçaklar kiraladık. Mesela Ukrayna hükümeti kendi vatandaşlarından 14 gün karantina için 250'şer avro istiyormuş" diyerek Türk yetkilere teşekkür etti.