Afrika’da üremek için Türkiye’ye gelen ‘Ciconia ciconia’ denilen beyaz leyleklerle birlikte göç eden ve utangaç olduğu için yerleşim alanlarına uzak yerlerle yuva yapan ‘Ciconia nigra’ adı verilen karaleylekler, uzun yıllar sonra Aydın’da ilk kez görüldü. Latmos’ta yaşayan EKODOSD gönüllüsü Nurdal Bıçak, sarmaşık topladığı sırada kayalıklarda leyleğe benzeyen iri bir kuşun yuvasını gördüğünü bildirdi. EKODOSD üyelerinin yaptığı incelemelerde Latmos (Beşparmak) Dağları’nın film platolarını andıran olağanüstü güzellikteki jeolojik oluşumları olan gnays kayaların içinde bir çift karaleyleğin yuva yaptığı belirlendi. Karaleyleğin yavrularına dıştan gelecek tehlikelere karşı koruyacak yükseklikteki bir kayaya yuva yaptığı görüldü.

500 MİLYON YILLIK KAYALAR KORUNMALI


Latmos’un 500 milyon yıllık kayalarının 8 bin yıl önceki kültürü günümüze yansıtırken barındırdığı ekolojik sistemle yaban hayvanlarına barınak olduğunu belirten Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, karaleyleklerin yaşam alanlarının korunması için Aydın Valiliği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne başvurduklarını söyledi.

LATMOS SAYISIZ CANLI TÜRÜNÜ BARINDIRIYOR


Leylekler konusunda çalışmalarıyla bilinen EKODOSD bilim danışmanı Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, “Karaleylekler ülkemizdeki nadir ve tehlike altındaki kuş türlerinden birisidir. Latmos bölgesinde tespit edilen bu yuvalar, Latmos bölgesinin ne kadar önemli olduğunu gösteren sayısız unsurdan biridir. Latmos sahip olduğu Kara Leylek, Tavşancıl (kartalı), Puhu, Ak Kuyruklu Kartal, Anadolu Sıvacı Kuşu, Yılan Kartalı ve sayısız ötücü kuş türü ile nadir memeli hayvanlardan Porsuk, Oklu Kirpi, Saz Kedisi, Karakulak gibi çok sayıda memeli türü ile sayısız sürüngen türünü barındırıyor. Dünya üzerinde sadece Latmos’ta görülen endemik bitkiler var. Bu yaşamın korunması için Latmos’un korunması gerekir. Bu amaca yönelik olarak devlet, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve yerel halk birlikte çalışmalıdır” diye konuştu.