Ölümle sonuçlanan pek çok enfeksiyon hastalığının önüne geçecek olan buluş, bilim dünyasında büyük yankı uyandırırken hastalara umut oldu.

MAKALE ÇOK ÖNEMLİ BİLİMSEL DERGİDE YAYINLANDI

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Hazır, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Çakmak ve Merkez Araştırma Laboratuvarında görev yapan Öğretim Görevlisi Dr. Harun Çimen’in de aralarında bulunduğu bir grup bilim insanı, bakteri genlerinin çalışmasını kontrol altına alan ve kapalı genleri aktif hale getirerek yeni biyomoleküllerin sentezlenmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi. Bu çalışma etki değeri (impact Factor) 12,25 olan uluslararası büyük bir saygınlığa sahip Ange ‘Angewandte Chemie International’ adlı bilim dergisinde yayınlandı.

ÖLÜMCÜL ENFEKSİYON HASTALIĞININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bu buluşun bilim tarihinde önemli bir adım olduğunu belirten Prof. Dr. Selçuk Hazır, yaptıkları buluşla ilgili bilgi verdi. Son yıllarda aşırı kullanım nedeniyle daha fazla bakteri türünün antibiyotiklere karşı dirençli hale geldiğini ve yayınlanan bir raporda antibiyotik direnci yüzünden 2050 yılına kadar yılda 10 milyona yakın insanın ölebileceği uyarılarının yapıldığını belirterek, “Bu geliştirdiğimiz yeni yöntemle bakterilerin genlerinin çalışmasını kontrol altına alabiliyoruz ve çalışmayan genleri de çalıştırabiliyoruz. Bu sayede yeni antibakteriyal maddeleri keşfedebiliyoruz. İnsan ve hayvanlarda hastalık yapan patojen organizmalara karşı yeni antimikrobiyal maddeler elde etmeye başladık. Örneğin Xenorhabdus bakterilerinden bu yolla Fabclavine adlı çok etkili yeni bir antibakteriyal madde keşfedildi. Xenorhabdus bakterileri toprakta yaşayan nematod adı verilen mikroskobik hayvanların içerisinde bulunuyor. İnsanları tehdit eden ve bilinen tüm antibiyotiklere dirençli olan bakterilere karşı bu yöntemle etkin yeni ilaçların keşfedilmesi mümkün olacak” dedi.