Toplantıya Kuşadası Kent Konseyi Başkanı Tunç Tuncer, Yaylaköy Muhtarı Erhan Yıkılmaz, Kirazlı Muhtarı Mehmet Mersin, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kent Konseyi ve EKODOSD üyeleri, Kirazlı kooperatifi temsilcileri, duyarlı doğaseverler ve Yaylaköylüler katıldı.
Yaylaköylüler özellikle zeytinin toz yüzünden büyük zarar gördüğünü, son yıllarda sağlık sorunları yaşamaya başladıklarını sıralayarak nakliye kamyonlarından bıktıklarını anlattılar. Kent Konseyi, Muhtarlar ve sivil toplum örgütleri ve her iki köyün vatandaşları, taş ocağının genişletilmemesi ve mevcudun kapanması için dava açılmasını kararlaştırarak, her türlü yasal haklarını kullanacaklarını belirttiler.

DOĞAL DOKUNUN TAHRİBİNİN YANI SIRA ÇEVREYE ZARARI BÜYÜK

Kuşadası’nın bir çok yönüyle turizmin öncü şehri olduğunu hatırlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Kuşadası ilçe merkezinin 7,5 km güneydoğusunda, en yakın yerleşim yeri olan konutların 450 m kuzeyinde, en yakın tarım alanına 300 m mesafede, Kuşadası’nın son kalan kızılçam ağaçları ve Akdeniz bitki örtüsünün en zengin örnekleri olan makiliklerin hemen yanı başında yer alan bir kalker ocağı faaliyet göstermektedir. Açıldığı günden bu yana bölgenin ekolojik yapısına geri dönülmez biçimde zarar veren, doğal dokuyu tamamen tahrip eden, tarım alanlarını toz toprak altında bırakan, özellikle gastronomi turizmiyle ön plana çıkan Yaylaköy esnafını toz ve gürültü içinde bırakan kamyonlarıyla, Yaylaköy-Kirazlı yollarını bozan, zeytincilik yasasına rağmen faaliyet gösteren kalker ocağı; mevcut bulunduğu alandan daha büyük bir alanı genişletmek için yeni bir çalışma başlatmıştır" dedi. Kuşadası’nın doğal peyzajını, ekolojik yapısını bozan bu tür faaliyetlere izin verilmemesini sadece tarım ve turizm faaliyetleri yapılmasını isteyen vatandaşlar, Kuşadası makiliklerinin ve yaban hayatının korunması gerektiğini hatırlatarak duyarlı vatandaşlardan destek beklediklerini belirttiler.