Aydın Valisi, Aydın Milletvekilleri ve Karacasulu yöneticilerin ilçede bulunan tarihi evler sebebiyle “Karacasu’yu Safranbolu yapacağız” vaatleri akıllara gelirken Karacasu’ya bağlı Yaylalı Mahallesi 3. Sokakta 6 yıldır ev işi mantı, börek ve gözleme yapan ilçede bu anlamda ilk işletmelerden olan Hizmet Mantı ve Gözleme'nin sahipleri Sevdanur-Mesut Küçükkalay çifti bu kez Aydın’da ilk olan bir girişime imza attı. Deneme amacıyla internet üzerinden Safranbolu’da ulaştıkları bir üreticiye verdikleri bir kilo safran bitkisi soğanı siparişinin ellerine ulaşmasının ardından Yaylalı Mahallesinde bulunan evlerinin bahçesine diken çift olumlu sonuç aldı. Aydın’da ilk safran üretimi gerçekleştiren Küçükkalay ailesi, Karacasu’da safranın yetiştirebileceğini gösterdiklerini dile getirirken pazar bulmaları haline daha fazla dikim yapmayı düşündüklerini belirttiler. Sadece bir kilosu 20-30 bin liralara satılan ve kırmızı altın olarak bilinen baharat, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan safran bitkisinin Karacasu’da yetişmesinin ilçedeki tarımın yönünü çok farklı yönde değiştireceği kaydediliyor.

SAFRANBOLU’YA SİPARİŞ VERDİLER


2 yıllık bir araştırmanın ardından safran yetiştirmeye karar verdiklerini ifade eden Mesut Küçükkalay, “Eylül ayında diktik. İlk filizi bir ay önce verdi. Kendimiz araştırdık. İnternet üzerinden, bu safran soğanını diken arkadaşa ulaştık. Deneme maksadıyla bir kilosu 140 lira olan safran soğanı aldık. Ön bilgilerini ondan öğrendik. Bir kiloda yaklaşık yüz soğan geldi. 2 seneden bu yana araştırıyorduk. Araştırıyorduk ama nereden ne alacağımızı, ne yapacağımızı bilemiyorduk. Denizli’de yetiştiğini duyduk. Orada yetişiyorsa burada da yetiştirebiliriz dedik” ifadelerini kullandı.

PAZAR KONUSU DÜŞÜNDÜRÜYOR


4 gün önce çiçek oluştuğunu ifade eden Küçükkalay, “Çiçeğini koparıp kırmızı bölümlerini kurutacağız, o şekilde satıma hazır hale gelecek. Bir gramı 30 lira. Bir dönümden bir kilo üretim alınabiliyor. Bir de safran bitkisini diktiğinizde 3 sene hiçbir şey yapmasanız da 3 yıl boyunca mahsul alabiliyorsunuz. Bir kökten 2-3 çiçek alma şansı var. Bir dönüme yüz kilo soğan dikiliyor. Bir dönümden ilk dikimde 600 gram mahsul alınıyor. Biz bir kilo diktik, 6 gram ancak alabiliriz. Deneme amacıyla diktik, ilçemizde yetiştirilebildiğini gördük. Ticari amaçlı bu işin üzerine gitmemiz için pazar konusunda önümüzü görmemiz gerekiyor. Yine de memnunuz en azından ilçemizin topraklarının ne kadar zengin ve bereketli olduğunu bir kere daha gördük” dedi.