Ülkemizin en verimli tarım arazilerine sahip, pamuk ambarı olarak bilinen ve dünyanın en iyi pamuğunun yetiştirildiği Söke Ovası'nda 2019 yılının ilk pamuk hasadı gerçekleştirildi. Pamuğun ana vatanı Söke Ovası'nda ilk hasat heyecanı yaşandı.

"HAYIRLI VE UĞURLU OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"


Söke ilçesine bağlı Gölbent Mahallesinde sezonun ilk pamuğunu yetiştiren üretici Mutlu Ak, “4,5 dönüm bir araziye ekmiş olduğumuz pamuğumuzu bugün Akpam Çırçır Fabrikası'na ve sahibi Taylan Türkoğlu’na teslim ettik, kilogram fiyatını da sembolik olarak 100 TL olarak belirledik. 2019 yılı ilk pamuğumuzun randımanı da 42 olarak çıkmıştır. Yeni pamuk ürününün tüm çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

"SEVİNÇLİ VE GURURLUYUZ"


Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise, "Sezonun ilk pamuğu olması nedeniyle sevinçli ve gururluyuz. Pamuk girdi fiyatları hepimizin malumu olduğu gibi çok yüksek. Pamuk fiyatlarına gelince ne olacağını biz üreticiler olarak hükümetimizin bir an önce açıklamasını merakla bekliyoruz. Söke Ovası'nın tek geçim kaynağı pamuk olduğu için tüm ekonomimiz pamuğa bağlı. Pamuk fiyatları çiftçiler için uygun açıklanırsa hem ülkemiz için, hem de bizler için önümüzü görmemiz açısından çok olumlu olacaktır. Pamuk ürünümüzün maliyet fiyatı şu an için 5 TL’dir. Buna 1,25 TL de prim eklenirse yaklaşık olarak 6,25 TL'lik bir fiyat açıklanırsa bizler de mutlu oluruz. Bu fiyatların altında bir fiyat olursa pamuk yetiştirme konusunda zarar etmiş olacaktır. Bu yılki ilk pamuk hasadımız ve yaklaşık bir ay sonra toplamaya başlayacak olduğumuz 2019 yılı pamuk ürünümüzün tüm üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum’’ diye konuştu.

"ALTINI GİTTİ, BEYAZI KALDI"


Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Hüseyin Akkoyun da, “Eskiden bu ürünümüz beyaz altın idi fakat şu anda altını gitti, beyazı kaldı. Çin ve Amerika arasındaki ticaret rekabetindeki savaşta maalesef ülkemiz üreticileri zarar etmektedirler. Borsa fiyatları bugün için 3-3,5 TL arasında seyreden pamuk fiyatlarının biz üreticilerimizin pamuk maliyet fiyatı 5 TL'dir. Bu maliyetlerle bu pamuğumuzu yetiştirmemiz her yıl imkansız duruma gelmektedir. Pamuk bir tarım ürünü değildir, pamuk bir sanayi ürünüdür. Ülkemizin iç hacimdeki pamuk getirisi 22 milyar dolar gibi ülke ekonomisine katma değer kazandırmaktadır. Bir ay sonra toplanacak olan pamuk ürünümüz için bizler henüz yetiştirdiğimiz ürünümüzün ne fiyatını biliyoruz, ne de primi biliyoruz. Aynı zamanda mazot ve gübre fiyatlarının bile henüz ne olacağını bilemiyoruz. Girdi maliyetlerimizde yüzde 80 gibi bir oranda zam binmiş durumda. Ege Bölge'mizin ilk pamuk ürününü yetiştirdiği için çiftçi kardeşimiz Mutlu Ak kardeşimize çok teşekkür ediyoruz. İnşallah yeni sezonumuzun bolluk, bereket ve kazançlı geçmesini Allah bizlere nasip eyler” ifadelerini kullandı.