Aydın’ın Yenipazar ilçesindeki çoğu mahallede çiftçiler, domuz nöbeti tutmak zorunda kalıyor. Sıcaklıkların artmasıyla dağlardan ovalara inen domuzlar, çiftçilerin tarlalarına ektiği ve bir torbasının 300 lira olduğu mısır tohumlarını yiyor.

"RÖMORKUN İÇİNDE YATACAĞIZ"

Yenipazar’ın Donduran Mahallesi’nde yaklaşık 5 yıldır çiftçilik yapan Şahin Seçkin, Ses Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, domuzların zararını engellemek amacıyla römorkun içinde yatacaklarını belirtti. Seçkin, "Sizin de gördüğünüz gibi tarlanın bir ucundan burnunu bir sokuyor, diğer ucuna kadar eşiyor. Biz de domuzun burada bıraktığı izlerden, tarlaya geldiğini fark edebiliyoruz. Bizleri görünce kaçıyor, biz de geceden sabaha kadar burada oluyoruz. Sabah gittiğimizde ise tarlaya giriyor. Artık römorkun içinde yatıp kalkacağız. İnsanı fark ettiği zaman belki kaçar düşüncesindeyiz” dedi.

"BU SENE ÜREME ORANI DAHA YÜKSEK"

Seçkin, maddi zararının 3 bin lira olduğuna işaret ederek, “Beş yıldan beri çiftçilik yapıyoruz. Bu sene domuz belasıyla uğraşıyoruz. 30-40 dekar mısır tohumu ektik ama domuzlar bu tohumları yiyor. Bunun nedenini öğrenmek istiyoruz ve tabi ki bir yardım bekliyoruz. Geçen sene bir tane domuz vardı ama zararı hiç yoktu. Bu sene üreme oranı daha yüksek. Zararımız da daha fazla. İki veya üç kez daha yeniden tohum eken tanıdıklarımız var. Sabaha kadar nöbet tutuyoruz ovada. Tohumun torbası 300 lira. 30 dekarlık yere aşağı yukarı 10 torbalık tohum ekiyoruz. Yaklaşık 3 bin lira kadar zararımız var” diye konuştu.

TRAFİĞİ DE TEHDİT EDİYOR

Aç kalan domuzların dağdan inerek asfaltlara çıktığını belirten Seçkin, şunları kaydetti: “Domuzlar dağdan asfalta inip buradan ovaya geliyor, karnını doyuruyor. Asfalttan tekrar dağa çıkıyor. Tabi yollarda da tehlike yaratıyor. Kaza yapma riskimizi arttırıyor. Geceleri ben motorla giderken çok dikkat ediyorum ve korkuyorum. Her an önüme çıkabilir çünkü. Dağa gitmezse de Menderes Nehri kıyısında saklanıyor. Menderes’in de kirliliğini arttırıyor.”