Yörük ve Türkmen kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla her yıl geleneksel olarak yapılan Yenipazar Karaçakal Yörükleri Şenliği'nin, her sene olduğu gibi 5 Mayıs Pazar günü de renkli görüntülere sahne olması bekleniyor. Bu yıl 13’üncüsü gerçekleştirilecek Geleneksel Yenipazar Yörük Şenliği’nde Yörüklerin hayatı temsili olarak canlandırılacak. Gün boyu sürecek olan şenlik kapsamında mevlit okutulup çeşitli ikramlarda bulunulacak. Mehteran takımı gösterilerinin de olacağı şenlikte Türk Sanat Müziği sanatçılarından Fatma Meşe Öz ile Nazmi Akkuş da sahne alacak. Ülkenin değişik illerinden binlerce Yörüğü bir araya getiren ve asırlık mazisi bulunan Yörük Şenliği için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirten Yenipazar-Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Çobanoğlu, şenliğe Aydın Yörüklerinin yanı sıra Muğla, Denizli, Uşak, Afyon, Isparta, İzmir, İstanbul, Gaziantep ve değişik illerde yaşayan Yörük boylarından katılım olacağını dile getirdi.

“YÖRÜKLER ÖZLEM GİDERECEK”

Şenliği Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Aydın Valiliği, Yenipazar Belediyesi, dernek üyeleri, Karaçakal Mahallesi sakinleri ve hayırsever vatandaşların katkısıyla gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Çobanoğlu, “Yörük ve Türkmen kültürünü unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak adına bu şenliği gerçekleştiriyoruz. Bu şenliğimizi 2006 yılından bu yana devam ettiriyoruz, bu yıl da 13’üncüsünü gerçekleştireceğiz. Aydın’daki diğer Yörük derneklerimiz başta olmak üzere çevre illerdeki derneklerimizden de katılım olacak. Kısacası Yörükler Karaçakal Yaylası’nda buluşacak. Daha önceki yıllarda yaklaşık 10 bin katılımcıyı ağırladık. Bu sene daha fazla kişiyi ağırlayacağımıza inanıyorum. Bu şenlik ile eskiye yönelik tam bir özlem giderme oluyor” dedi.     

RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLACAK

Şenliğin içeriği hakkında da bilgiler veren Çobanoğlu, “Programımız tüm ölmüşlerimiz ve şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim ve mevlit okunarak başlayacak. Mevlit okunurken de keşkek, pilav ve helva hayrımız olacak. Daha sonra Nazilli Belediyesi’nin mehteran takımı sahne alacak. Bu yıl Yörüklerde düğünlerdeki geleneksel kına yakma adeti canlandırılacak. Keçi ve oğlak kırpma etkinliğimiz olacak. Kerimoğlu zeybeği ile birlikte bıçak oyununu mahallelimiz mizansen olarak canlandıracak. Develerle ve keçi sürüsüyle bir temsili göç yapılacak. Kurduğumuz kıl çadırlarımızla eski geleneklerimizi de unutturmamış oluyoruz. Eskiden kullanılan aletleri de sergileyeceğiz. Gün boyu süren kültür sanat etkinliklerimiz olacak. Son bölümde de Türk Sanat Müziği sanatçılarından Fatma Meşe Öz ile Nazmi Akkuş sahne alacak” ifadelerini kullandı.

“YÖRÜKLÜK KÜLTÜRÜ YAŞATILMAYI HAK EDİYOR”

Yörüklüğün Türk toplumunu besleyen önemli damarlardan biri olduğuna dikkat çeken Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden de bu şenlikte belediye olarak ellerinden gelen katkıyı vereceklerini vurguladı. Erden, “Yörüklük kültürü yaşatılmayı hak ediyor. Biz bu kültürü yaşatmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Hem günümüzü kurtarmak, hem de geleceğe daha güvenle bakmak için bu kültüre sahip çıkıyoruz. Belediye olarak da hem maddi, hem manevi olarak bu festivalin yaşatılması için destek oluyoruz olmaya da devam edeceğiz. Hem ilçe belediyemizle, hem de Büyükşehir Belediyemizle bu festivalin bir parçası olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.   

“BÜTÜN AYDINLILARI ŞENLİĞE BEKLİYORUZ”

Ayrıca dernek üyesi olan ve mahalleye yeni seçilen Karaçakal Mahallesi Muhtarı Özer Acar, 13’üncüsü düzenlenecek olan bu şenliğe sonuna kadar destek olduğunu söyledi. Amaçlarının Yörük kültürünü yaşatmak olduğunu ifade eden Acar, “Özellikle bu bölge göçebe Yörüklerin yoğun yaşadığı yerlerden olması nedeniyle, hem bu bölgeyi tanıtmak, hem de Yörüklerin yaşantısını şenlik ile gelen misafirlere birebir göstermek istiyoruz. Şenliğimizin duyurusu için gerek astığımız afişler olsun, gerekse sosyal medya ve çeşitli davetler göndererek elimizden geldiğince birçok yere ulaşmaya çalıştık. Bütün Aydınlı vatandaşlarımızı şenliğimize bekliyoruz” dedi.