Geçtiğimiz hafta ÇED olumlu kararının verilmesinin ardından Ekim ayında temelinin atılacağının öğrenildiği dev yatırım sayesinde istihdam edilecek olan 600 personelin büyük bir bölümü, Söke ilçesi ve yakındaki yerleşim birimlerinden temin edilecek.

HAM MADDEYİ ATIK KAĞITLAR OLUŞTURUYOR

Fabrikanın enerji ihtiyacının karşılanacağı 55 megawat Enerji Santrali projesinin de devreye alınacağı 1 milyar 184 milyon liralık yatırım kapsamında, kağıt üretimi ile ülke ekonomisine sağlayacağı katkıların yanı sıra, hammadde olarak, tek başına ekonomik değeri olmayan ve tamamen atıl durumda olan kullanılmış kağıtların kullanımının artırılarak ülkemizdeki geri dönüşüm miktarının artırılması hedefleniyor. 
  Edinilen bilgilere göre, fabrikanın hayata geçmesiyle birlikte, iç piyasadan tedarik edilen atık kağıtlar ilk olarak rutubet ve yabancı madde testine tabi tutulacak ve bunlardan temizlenerek sahada istiflenecek. Üretime başlanacağı zaman, stoktaki bu kağıtlar bir konveyör yardımıyla hamur hazırlamanın ilk aşaması olan hidropulperlere aktarılacak. Burada su ve kimyasallar ilave edilerek yüzde 5-6 civarında bir kesafette karıştırılacak ve hamur haline getirilecek. Hamur içerisinde bulunan yabancı maddelerin temizlenip çeşitli işlemlere tabi tutularak kurutma ünitesinden  geçmesinden sonra üretilen kağıtlar satış için stoklanacak.

600 KİŞİYE İSTİHDAM OLANAĞI SAĞLAYACAK

Söke Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) 30 hektarlık alanda inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından en son teknolojik imkanlarla donatılarak faaliyetlerine başlayacak kağıt fabrikasında, yılda 730 bin ton kağıt üretimi sağlanacak. 2019 yılı Ekim ayında enerji santrali ile arıtma tesisini tamamlanmasının ardından faaliyetlere başlaması öngörülen kağıt fabrikası için 2017 Ekim ayında temel atılması planlanırken, yatırımın gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan toplam finansman ihtiyacı olan 1 milyar 184 milyon liranın yüzde 25’inin şirket öz kaynaklarından karşılanması ve geriye kalan 809 milyon lira için kredi kullanılarak finanse edilmesi öngörülüyor. 
  Yatırımın hayata geçmesiyle birlikte fabrikada piyasadan tedarik edilen atık kağıtların çeşitli üretim aşamalarından geçirilmesiyle, kuşe kağıt, Beyaz Testliner, Esmer Testliner, Fluting, Coreboard ve Kraft Toplayer kağıtları üretilecek. Projenin arazi hazırlama ve inşaat çalışmalarında ortalama 800, işletme aşamasındaysa toplamda 600 kişi çalışacak.