Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yunusun üzerinde yaptıkları incelemede, herhangi bir darp ya da kesik izine rastlamadıklarını söyledi. 
  Yunus balığı ölü olarak kıyıya vurduğu halde dalgalarla hareket etmesi nedeniyle vatandaşların canlı sanmış olabileceğini dile getiren Sürücü, "Ölen bu hayvanların sevimli görüntüleri ve dalgalarla meydana gelen hareketleri, vatandaşlar tarafından zaman zaman canlıymış izlenimi yaratmaktadır. Aynı durum ölen caretta carettalarda da meydana gelmektedir. Vatandaşlar duyarlılıkla bu hayvanların yaşadığını zannederek tekrar denize doğru göndermeye çalışmaktadır. Kuşadası kıyılarında birçok yunus vakasıyla karşılaşılmakta, bunların da nekropsi sonucu genellikle hastalık sonucu öldükleri tespit edilmektedir" diye konuştu.

REHABİLİTASYON MERKEZİ SIKINTISI

Sürücü, kimi zaman da yunusların kıyıya yaralı olarak vurabildiğini, bu süreçte karşılarına rehabilitasyon merkezi sıkıntısının çıktığını aktardı. Sürücü, şunları kaydetti: "Bazen de yaralı yunuslar olmaktadır. Yaralı yunuslar için bölgemizdeki en büyük problem, yaklaşık 2-3 metre olan bu canlıların tedavilerini imkan sağlayacak geçici bir rehabilitasyon merkezinin olmayışıdır. Denizel biyoçeşitlilik açısından zengin olan Kuşadası kıyılarında sık karşılaşılan Akdeniz Foku, caretta caretta, yeşil kaplumbağa ve yunuslarla bazen yaralı olarak karşılaşılabilmektedir. Yaralı deniz hayvanlarının geçici olarak kalabilmesi, ilk yardım uygulanması ve tedavi olabilmesi açısından, Milli Parkta deniz kıyısında oluşturulacak geçici bir rehabilitasyon merkezi, bu tür vakalarda sıkıntıları ortadan kaldıracak ve bu nadir türlerin yaşamasını sağlayacaktır."  

MİLLİ PARK'A GÖMÜLDÜ

Sürücü, ölü yunustan doku örnekleri alarak incelenmesi amacıyla üniversiteye gönderdiklerini belirtti. Sürücü, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürü Koray Aşık ile görüşerek yunusun Milli Park'a gömülmesinin sağlandığını sözlerine ekledi.