Sürücü, kızıl şahinin mükemmel avlanma yeteneği olan yırtıcı bir kuş türü olduğunu belirtti. Kızıl şahinlerin ekosistem içerisinde çok önemli bir yeri olduğunu dile getiren Sürücü, genellikle fare, sürüngenler ve küçük memeli hayvanlarla beslendiklerine işaret etti.

 TEDAVİ EDİLECEK

Sürücü, şunları kaydetti: "Özellikle tarım zararlılarından olan farelerin nüfusunu kontrol altında tutması açısından, bu tür yırtıcıların korunması gerekir. Yaşam alanlarının bozulması, tarım ilaçları nedeniyle zehirlenmeler ve kasti olarak vurulmalar gibi tehditleri bulunmaktadır. Bu kızıl şahini de Bafa Gölü kıyısında bir araştırma yaparken tesadüfen gördük. Uçamadığını görünce bir yarasının olduğunu düşündük. Kısa bir kovalamacadan sonra yakalayarak kontrolünü yaptık. Kanadında bir yara olduğunu tespit ettik. EKODOSD'a getirerek ilkyardım tedavisi uyguladık. Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne götüreceğiz. Tedavisi bittikten sonra tekrar doğal yaşam alanına bırakılacak."

"KORUNMALARI GEREKİYOR"

Bu tür hayvanların bilinçsiz kişiler tarafından keyfi olarak vurulduklarına dikkat çeken Sürücü, "Kasti olarak bilinçsiz bir kişi tarafından vurulduğunu düşünüyoruz. Doğada buna benzer olaylarla karşılaşmaktayız. Ne yazık ki cahil ve bilinçsiz kişilerce bu canlılar keyfi olarak vurulmaktadır. Neyse ki bu kızıl şahin biraz ucuz atlatmış. Tarım zararlılarını yiyerek ekolojik dengeye katkı yapan ve insanlığa yararı olan bu tür yırtıcıların mutlaka korunması gerekir" dedi.