Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley’in Nevşehir Vali Yardımcılığı yaptığı dönemde tanıştığı ve 4 yıllık bir dostluklarının olduğu Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hongyang, 3 seyahat acentesi ve Türkiye’de yatırımları bulunan 15’e yakın Çinli iş adamları ile birlikte Afrodisias’ı ziyaret etti. 4 yıldır Türkiye’de bulunmasına rağmen Afrodisias’a gelmemiş olmasının bir eksiklik olduğu itirafında bulunan Hongyang, Afrodisias’ı şaşırtıcı ve görkemli bulduğunu söyledi.

AFRODİSİAS PROGRAMINI UZATTI

Çiçeklerle ve halk oyunları ekibi ile karşılanan Çinli heyete Afrodisias gezisinde Kaymakam Ahmet Soley, Karacasu Belediye Başkan Yardımcısı Erdinç Gümüş, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, Geyre Muhtarı Nevcet Çoban da eşlik etti. Müze Müdürü Baran Aydın, müze ve eserler hakkında detaylı bilgi verirken Büyükelçi Hongyang, 1 saatliğine geldiği Afrodisias’ta yaklaşık 3 saat vakit geçirdi. Program sıkışıklığına rağmen zaman zaman koşar adımlarla da olsa Afrodisias’ın dört bir yanını gezen Büyükelçi Hongyang, Afrodisias’ın görkemi karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Kendi cep telefonu ile de bol bol fotoğraf çeken Hongyang, detaylı soruları ve mütevazi kişiliği ile takdir topladı.

"AFRODİSİAS GÖRKEMLİ VE ŞAŞIRTICI"

Büyükelçi Hongyang, ziyaret sonrası Ses Gazetesi'ne yaptığı değerlendirmede, “Gelmeden önce buranın bir tek UNESCO Dünya Kalıcı Mirası Listesi'ne girdiğini biliyordum. Ama gelince bu unvanı gerçekten hak ettiğini ve gerçek bir dünya mirasını olduğunu gördüm. Şaşırtıcı bir yer. Sadece kültür mirası olarak değil kendine özgü özellikler taşımakta. Başka antik kentler gördüm. Ama buradaki gibi görkemli bir stadyumu görmemiştim. Çok fazla turist geleceğine inanıyorum. Ama bunun için güçlü bir tanıtım yapmak gerekiyor” dedi.

BÜYÜKELÇİDEN AFRODİSİAS İTİRAFI

4 yıldır Türkiye’de görev yapmasına karşılık şimdiye kadar Afrodisias'ı görmemiş olmasının bir eksiklik olduğu itirafında bulunan Honyang, “Şu anda Çin’den gelen misafirler kenti geziyor.  Daha da gelecekler. Az gelmesinin sebebi tanıtım yetersizliğinden kaynaklanıyor. Büyükelçi olarak itiraf etmem gerekiyor ki 4 yıl Türkiye’de kaldım ancak ilk defa buraya geldim” diye konuştu.

ÇİN-KARACASU DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURULDU

Ziyaret sonrası bir açıklama yapan Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, “Sayın Hongyang, benim 4 yıllık bir dostumdu. Yaptığım bir davete cevap vermesi üzerine bu ziyaret gerçekleşti. 3 seyahat acentesi, Çinli çeşitli yatırımcılar ve iş adamları da sayın Büyükelçiye ziyaretlerinde eşlik ettiler. Kendisiyle çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunduk. Kendisiyle Karacasu’ya gelecek turist sayısının arttırılması konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Karacasu ile Çinli iş adamları arasında bir ticari ekonomik ilişkinin kurulması yönünde çeşitli teklifler getirdi” ifadelerini kullandı. 
  Ziyaret Anatolia Restaurant’ta Çinli heyete verilen yemek ile devam etti. Yemeğin ardından Hongyang'a Kaymakam Soley tarafından ilçeye özgü gelin bardağı ve çeşitli hediyeler verildi. Hongyang da ilçe protokolüne Çin geleneklerinde dostluk bağlarının pekiştiği simgeleyen birer hediye takdim etti.