İlçede elmacılığın en yoğun olduğu mahallelerden Alemler ile sofralık zeytinin en yaygın olduğu Geyre Mahallesinde, Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Karacasu Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle kurulan erken uyarı sistemi ile çiftçilere kolaylık sağlanması hedefleniyor. Zeytin ve elma üretiminde gerek biyolojik, gerek meteorolojik olumsuzlukların beklenmedik zamanlarda meydana gelmesinden dolayı mücadele ve tedbir alınmasında geç kalınması, ürünlerde ciddi derecede verim ve kalite kayıpları görülmesi sebebiyle başlatılan proje ile çiftçilerin önceden bilgilendirilmesi sağlanıp kayıpların önüne geçileceği kaydedildi. Günlük sıcaklık ve nem takibi yapan sim kart ve 4 adet kamera ile çalışan, kendi enerjisini kendi üreten her iki sistem ile özellikle zeytin sineği ve elma içi kurdu ile aktif mücadele hedefleniyor. Toplam 25 bin liraya mal olan erken uyarı sistemleri ile zeytinde 30 bin dekar, elmada 7 bin dekarın tamamı takip altında olacak. Bu sistemler ile tüm bu arazilerde olup biten meteorolojik ve zararlılara yönelik gelişmeler önceden çiftçilere bildirilecek.

İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

İlçede şimdiye kadar tahmin ve uyarı sistemi olmadığı için hastalık ve zararlıların mücadelesinde genellikle bitkinin fenolojisi esas alınıyordu. Bunun neticesinde, mücadelede gereksiz ilaçlama, iş gücü, zaman ve para kaybı yaşadığı belirtilirken tahmin ve uyarı sistemlerinin uygulanması ile birlikte hastalık ve zararlıların yoğunluğu, biyolojisi ve bitki fenolojisi takip edilerek gerektiği zaman gerektiği kadar ilaçlama yapılarak mücadeledeki israfların önleneceği paylaşıldı. Sistemlerin kurulduğu Geyre ve Alemler mahallelerini ziyaret eden Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rahmi Şendalgıç, vatandaşlara sistem hakkında bilgi verdi.

ÜRETİCİLER CEP TELEFONU MESAJIYLA UYARILACAK

Proje ile bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar verilip en uygun ilaçlama zamanı saptanırken, üreticiler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde toplanacak bilgiler ışığında en hızlı şekilde uyarılacak. Cep telefonlarına mesaj yoluyla uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde para, enerji ve zaman kaybından kurtarmak, ilaçların çevreye yaptığı zararı en aza indirmek amaçlanıyor.