Büyük Menderes Nehri’nin, ana tahliye kanalıyla birleştiği noktadan denize kadar devam eden her iki kıyısındaki kargı kamışlarının insanlar tarafından yoğun bir şekilde tahribata uğratılması nedeniyle EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, özellikle amatör balıkçıların verdiği zarara dikkat çekti. Balık avı yapak amacıyla nehrin her iki kıyısında 10 metrede bir kargıların tahrip edildiğini ve ceplerin açıldığını dile getiren Sürücü, bazen de yakılan ateşler sonucu alandaki kargıların yakıldığını dile getirdi. Bu alanı kullananlar tarafından çevrenin kirletilip biyolojik çeşitliliğe büyük zarar verildiğinin altını çizen Sürücü, yapılan tahribatın kargı kamışlarını kullanan canlıları olumsuz etkilediğini ileri sürdü.

“BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ZARAR VERİLİYOR”

Büyük Menderes Nehri’nin her iki yanını ekolojik bir perde gibi saran kargı kamışlarının bilinçsiz bir şekilde tahrip edildiğini dile getiren Sürücü, “Menderes ekosistemi içerisinde kargıların işlevi, sadece Menderes’in kirli sularını filtrelemek değil, aynı zamanda kuşlar ve yılanlar için yaşamsal önemi olan üreme, barınma ve beslenme alanını oluşturmaktadır. Nehrin yaklaşık 3 kilometrelik denize giden bu bölümü, denize yakın olması ve balık yoğunluğu oluşturduğu gerekçesiyle, özellikle hafta sonları Aydın, yakın il ve ilçelerinden gelen amatör balık avcılarının istilasına uğramaktadır. Koruma-kullanma dengesi gözetmeden ve kontrolsüz olarak gerçekleştirilen buradaki faaliyetler, alandaki biyolojik çeşitliliğe büyük zarar vermektedir. Bakir bir alan olması rahatlığıyla, burayı kullananlar tarafından çevre kirletilmektedir” dedi.

“CANLILAR OLUMSUZ ETKİLENMEKTE”

Kargılara yönelik yapılan tahribatın birçok canlıyı da olumsuz etkilediğini kaydeden Sürücü, “Bu alanda kargı kamışlarının asıl sahipleri olan, burayı yaşam alanı seçen, üreyen ve beslenen birçok canlı türü bulunmaktadır. Bunların arasında önemli kuş türleri ve Natrix Tessellata olarak bilinen su yılanları bulunmaktadır. Kuşlarla, yılanlar arasındaki ekosistem doğal bir şekilde devam etmektedir. Buradaki insan tahribatları ve faaliyetleri, kargı kamışlarını kullanan canlıları olumsuz etkilemektedir. Alandaki faaliyetlerin ekolojik dengeye zarar verdiği, çevreyi kirlettiği, kargı kamışlarını tahrip ettiği görülmektedir” diye konuştu.

“EKOLOJİK DENGEYİ BOZACAK FAALİYETLER ÖNLENMELİ”

Bu tür alanların korunması için sık sık denetimlerin yapılmasını isteyen Sürücü, “Alanın bakir bir yerde olması, hiç kimseye doğayı hoyratça kullanması, çevreyi istediği gibi kirletmesi ve burada yaşayan canlılar yokmuş gibi davranması hakkını vermemelidir. Bu tür önemli alanlarda yapılacak faaliyetler kontrollü ve denetimli olmalıdır. Ekolojik dengeyi bozacak hiçbir faaliyete izin verilmemelidir. Daha çok çevre bilincini almış, doğaya duyarlı kişilerin yaptığı kuş gözlemciliği, yaban hayatı gözlemi, foto safari gibi faaliyetler teşvik edilerek, kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Bu sayede hem doğa korunmuş olur, hem bölgenin tanıtımı yapılır, hem de yöre insanları ekonomik olarak kazanç sağlamış olurlar” ifadelerini kullandı.