Hürriyet Mahallesi'nde yaşayan 39 yaşındaki evli ve 4 çocuk babası Mehmet Dizen'in, 2015 yılında hayvan bakmak için internetten yaptığı araştırma sırasında tavuk ırkları ilgisini çekti. Dünyanın farklı ülkelerine ait 8 ırktan birer çift tavuk satın alan Dizen, aldığı 'Brahma', 'Cüce Koşin', 'Fizan', 'Habeş', 'Permalı', 'Osmanlı Sultan' ve 'İspenç' ırkı tavuklara evinin bahçesinde kurduğu kümeste hobi olarak bakmaya başladı. Elinde yerli ırk olarak sadece 'Osmanlı Sultan' tavuğu bulunan Dizen'in tavukları zamanla çoğaldı. Sayısı 250’e kadar çıkan tavuklarına gözü gibi bakan Dizen’in tavukları renk, tüy ve boyları ile dikkat çekiyor.

TAVUKLARIN ÇOĞU YABANCI IRK

Hayvanları çok sevdiğini belirten Dizen, "İş yorgunluğu ve stresini atmak için hobi olarak hayvan bakmaya karar verdim. Bunun için internetten araştırma yapınca, tavuk ırkları dikkatimi çekti. Hollanda, Almanya ve Romanya gibi ülkelerin tavuk ırklarından birer çift satın aldım. Tavuklarımdan sadece Osmanlı Sultan tavuğu yerlidir, geri kalanı yabancı ırktır. Yani ‘Uluslararası bir kümes oluşturdum’ dersem yeridir" dedi. Dizen, baktığı süs tavuklarının çift fiyatının 150 ile bin lira arasında değiştiğini ifade etti.

YUMURTASI 10 LİRA

Süs tavuklarının bakımının zor ve emek istediğini kaydeden Dizen, "Süs tavukları, köy tavuğu gibi değildir, özel ilgi isteyen narin hayvanlardır. Günlük yaklaşık 2 saatimi onlara ayırıyorum. Düzenli olarak su ve yemlerini değiştiriyorum. Bu tavuklara güzel bakınca yumurtluyorlar. Yemeğe kıyamadığım için yumurtalarından kuluçka makinesiyle civciv elde ediyorum. İsteyene yumurtanın tanesini 10 liraya veriyorum. Şu anda civcivi olmayan tavuğum yok. Civcivlerle birlikte toplam 250 tavuğum bulunuyor. Tavuğum çok fazla olunca da sahiplendiriyorum" diye konuştu.