Aydın’ın Bozdoğan ilçesi Kemer Mahallesi’nde bulunan Kemer Barajı’nın eski lojmanlarında UMKE Tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikata Muğla, Aydın, Denizli UMKE, Jandarma ile birlikte gönüllü görev yapan sivil toplum kuruluşlarından UMUT, EFAK, TRAC, TAKED’den toplamda 130 kişi katıldı. Ayrıca tatbikatta araç desteği olarak 2 ambulans, 2 arama kurtarma aracı, jandarma araçları, bir lojistik ve bir emir komuta aracı ve helikopter görev aldı.

SENARYO GEREĞİ PATLAMA OLDU

Tatbikatta senaryo gereği 2 katlı bir binada patlama oldu. Patlamanın ardından olayı görenlerin ihbarı üzerine patlama yerine çok sayıda ambulans ve resmi ve özel arama kurtarma ekibi sevk edildi. Patlama sonrasında binada ekiplerin yaptığı arama kurtarma çalışmalarında 12 yaralıya ulaşıldı. Arama sırasında UMKE ekibinden Golden cinsi Charlie isimli arama kurtarma köpeği yaptığı arama sonucunda enkaz altında kalan yaralı bebeği buldu. Acil durum önceliğine göre yaralılar patlama alanından güvenli alana ekiplerce taşındı. Sağlık ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede senaryo gereği 2 kişinin hayatını kaybettiği saptandı. Aydın Jandarma Komutanlığı Filosu’na ait skorsky tipi helikopter, alana iniş yaparak durumu ağır olan iki yaralının Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’ne sevkini sağladı. Yaralıların tamamı çıkarıldıktan sonra jandarma olay yeri inceleme ekipleri binaya girerek fotoğraflama ve kimlik tespit çalışmaları yaptı.

“BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞILMIŞTIR”

Üç günlük çalışmaların ardından tatbikatın başarılı geçtiğini ifade eden Aydın İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, “Ekiplerimizin bölgede 3 gündür tatbikatı devam ediyor. Barışta ter dökmeyen, savaşta kan döker anlayışıyla günümüzün gerçeği olan deprem, sel, yangın ve patlama gibi felaketlerde yaralı kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının eğitimini yaptık. Arama kurtarmaya çok elverişli bu alanı bize açan DSİ Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta ve katkısı olan her kuruma teşekkür ediyorum. 3 günlük emeğimizin karşılığında senaryoda belirlenen hedeflere başarıyla ulaşılmıştır. İnşallah ihtiyacımız olmaz ama bu arkadaşlarımız 7 gün 24 saat vatandaşımızın emrindedir” ifadelerini kullandı.