Aydın’da kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, ‘Şiddete Sıfır Tolerans’ etkinliği gerçekleştirildi. Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ile eşi Fatma Köşger, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şevki Bozçelik, Aydın İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Selahattin Acara ile vatandaşlar katıldı. Oluşturulan ‘Şiddete Sıfır Tolerans’ maketine Aydınlılar yazdıkları çeşitli hashtaglerle kadına yönelik şiddete dikkat çekmeye çalıştı. Vali Köşger,  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün anı defterine, günün anlam ve önemiyle ilgili duygu ve düşüncelerini yazdı.

“KADINSIZ HAYAT OLMAZ” 

Etkinlikte bir konuşma yapan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi yönünde farkındalığı arttırmak amacıyla özel bir gündeyiz. Aslında ülke olarak bu konuda çok kötü durumda değiliz ama farkındalığın arttırılması gerekli. Kadına yönelik fiziksel, psikolojik şiddetin her türlüsüne 'hayır' diyoruz. Kadın ve erkek bir hayatı müşterek yaşayan, hayatın getirdiği zorlukları birlikte göğüsleyen, Allah’ın yarattığı iki eşit kuldur. Bunun başka bir izahı yok. Bu hayatı birlikte paylaşıyoruz. Dolayısıyla kadınsız hayat olmaz. Kadın ve erkek bir elmanın iki yarısıdır. Ben Mahalli İdareler Genel Müdürü'yken dünyanın çeşitli ülkelerinde programlara katıldım. Konuyu bilen birisi olarak söylüyorum, 'Bu konuda gelişmiş ülkeler bizden daha iyi' gibi bir durum yok. Gelişmiş ülkelerde de maalesef kadına yönelik şiddet olagelen şeyler" dedi.

“KADINLAR HAYATIMIZIN VAZGEÇİLMEZİDİR”

Kadına yönelik şiddetin gelişmiş ülke ve eğitim seviyesiyle alakalı olmadığını belirten Köşger, “Bu bir insanlık meselesi. Bizim kültürümüzde kadın zaman zaman hak ettiği değeri bulamasa da çok kötü durumda değiliz. Daha iyi olması için bu tür farkındalık programlarının arttırılması lazım. Kadınlar bizim hayatımızın vazgeçilmezidir. Kadınlarımızın daha iyi eğitilmesi, sosyal hayatta hak ettiği yeri bulması, meslek sahibi olmaları devlet olarak desteklediğimiz bir şey. Biz de Aydın’da bu konuda gereken her türlü desteği vereceğiz. Kızlarımızın daha iyi eğitim alması için, onların hayata daha iyi adapte olmaları için gerekli tedbirleri almamız lazım. Aydın’da da durumumuz çok kötü değil. Kızlarımız yüzde 99 oranında okula gidiyorlar. Erkeklerle eşit düzeyde okuyorlar. Diğer alanlardaki bilinçsizlikten kaynaklanan her türlü şiddeti de önlemeye çalışıyoruz. Devlet olarak bu konuda tedbirlerimiz var” diye konuştu.

AİLE DANIŞMANLIK MERKEZİ KURULACAK

Aydın’ın dezavantajlı mahallelerinden Acarlar ve Kocagür’de kadınlar ve kız çocukları için çeşitli tedbirlerin alındığı söyleyen Vali Köşger, sözlerini şöyle tamamladı: “Aydın’daki iki dezavantajlı beldemizde özel tedbirler geliştiriyoruz. Örneğin Acarlar’daki erken yaşta evliliği engellemek için, kadınların da eğitim hayatına katılmaları için özel tedbirler alıyoruz. Hem STK’ların, hem de Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'müzün özel tedbirleri var. Kocagür’de de çocukların okullaşması için özel tedbirler alıyoruz. Çocuklar okuluna rahatça gidebilsinler diye hiçbir beldede yapmadığımız sabah kahvaltısı ve öğle yemeği veriyoruz. Şimdi orada bir aile danışmanlık merkezi de kuracağız. Sosyal denetim uzmanlarımız her aileyle tek tek ilgilenecek. Kadının hak ettiği yeri bulması noktasında çalışmalarımız sürecek."