Geçtiğimiz yıllarda 200 kilogram polen ürettiğini ifade eden 40 yıllık bal üreticisi Mehmet Karakaya, pazar sorunu nedeniyle üretimini azaltmak zorunda kaldığını kaydetti.

ÇİÇEK TOZU DEPOSU


Ürettiği polenin Geyre’ye özgü olduğunu ve içerisinde çok sayıda çiçekten alınmış çiçek tozu bulunduğunu vurgulayan Karakaya, “Geyre’ye özel bu polende, hardal, gelincik, kardelen, sığır kulağı, hayıt, susam, domates gibi bitkilerin çiçek tozları var” diyerek değerine işaret etti.

"TANITAN BİRİLERİ OLMALI"


Diğer yerlerde üretilen polenlerin sarı renk ağırlıklı olduğunu kaydeden Karakaya, ürettiği polende çok farklı çiçekler bulunduğu için renklerin çeşitlendiğini ifade etti. 
  Renklerin çeşitli olmasının değerini ve kalitesini gösterdiğini kaydeden Karakaya pazarda bunu anlatmakta zorlandıklarını belirtti. Geyre’nin tek barkodlu bal üreticisi olduğunu ifade eden Karakaya, polende de barkod sistemi uygulanması gerektiğini aktardı. Karakaya, “Tüketici ve tüccarlar bizim polenimizi tanımıyor. Bunu tanıtan birileri olmalı” dedi.

"PAZAR OLMADIĞI İÇİN SATAMIYORUZ"

Karakaya, bal üreticilerine polen üretmeleri konusunda tavsiyelerde bulunulduğunu ancak pazar sorununun çözülmediğini ifade etti. Karakaya, “Çiftçilerle ilgili kanallarda, 'Poleninizi üretin, kilogramını 100 liraya satabilirsiniz' diyorlar. Ancak ben 10 liraya bile satamıyorum. 20 liradan satmaya razıyım. Pazar olmadığı için satamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 POLENİN FAYDALARI  

Polenin faydaları hakkında bilgi veren Karakaya, şunları kaydetti: “Sağlık açısından son derece faydalı. Sabahları yemek yiyemeyenler kullanıyor. Astım ve bronşit hastaları kullanıyor. Kemik erimesine karşı tüketiliyor. Vitamin ihtiyacı olan hastalara da tavsiye ediliyor. İlaç sanayisinde değerlendirilen bir ürün. Balla, sütle, salatayla karıştırılarak tüketilebiliyor."