Yüzme müsabakalarında 1.5 yılda 21 madalya toplayan engelli kardeşler, azimleriyle örnek oldu. Efeler ilçesinde yaşayan Nafize ile Haydar Yergezen çiftinin çocukları olan Yaşar ile Ceren albinizm hastalığıyla dünyaya geldi. Doğuştan pigment eksikliği nedeniyle derileri, kılları ve gözleri ak renkli olan albinizmli kardeşler, tenlerinden dolayı güneşe çok fazla çıkamıyor, akranları gibi sokakta oyun oynayamıyor. Doğuştan yüzde 98 görme engelli olan 17 yaşındaki Yaşar Yergezen, vücudunun güçlenmesi için öğretmeninin tavsiyesiyle başladığı yüzmede, yüzde 90 oranında göremeyen 12 yaşındaki kız kardeşi Ceren Yergezen'e örnek olarak onun da yüzmeyle tanışmasını sağladı.

HEDEFLERİ PARALİMPİK OYUNLARI

Yergezen kardeşler, 3 ayda katıldıkları müsabakalarda 21 madalya kazanarak şampiyonlukların abonesi oldu. Alanya’da üç ay önce yapılan Görme Engelliler Türkiye şampiyonasında aralarında 5 Türkiye birinciliğinin de bulunduğu toplam 12 dereceye imza atan Ceren Yergeçen, kazandığı birinciliklerin ardından Milli Takıma davet edildi. Türkiye birinciliği ile birlikte toplam 9 madalyası olan Yaşar Yergezen, kardeşi Ceren ile birlikte Paralimpik Oyunları'na katılarak şampiyonluk sevinci yaşamak istiyor.

EMEK VEREREK HER İŞ BAŞARILIR

Yüzmeyi çok sevdiğini belirten Ceren Yergezen, “Abim yüzmeye başlamıştı. Ben de onunla havuza gittim. Ben de yüzmeye karar verdim. Yüzde 90 oranında görme sorunun var. Ancak bu yüzmeme engel olmadı. Üç ayda 12 madalya kazandım. Başarılarımdan dolayı milli takıma çağrıldım. Hedefim Paralimpik oyunlarında ülkemizi temsil ederek başarılar kazanmak. Yüzmeyi çok seviyorum. Emek harcandıktan sonra her şey başarılabilir” dedi.

VÜCUDUNUN GELİŞMESİ İÇİN YÜZMEYE BAŞLADI

Vücudunun gelişim sorunu olması nedeniyle yüzmeye başladığını kaydeden Yaşar Yergezen, “Yüzmeye Emek Mustafa Uşaklı Ortaokulu’nda öğretmenin tavsiyesi ile başladım. Vücudumun çelimsiz ve gelişimimin geri olması nedeniyle yüzmeye yönlendirildim. Zaten görme problemim de vardı. En iyi yapabileceğim spor dalı olması nedeniyle yüzmeye başladım. Antrenörlerim sayesinde kendimi geliştirdim. Alanya’da düzenlenen Türkiye yüzme şampiyonasında ve okullar arası yüzme müsabakalarında toplam 9 madalya kazandım. Madalyalar beni daha da hırslandırdı. Milli Takıma girmek için çalışıyorum. Milli sporcu olarak ülkemizi temsil etmek istiyorum” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMLA GURUR DUYUYORUM

Anne Nazife Yergezen ise çocuklarının başarısıyla gurur duyduğunu belirterek, “Yaşar ve Ceren’in albinizmli. Yaşar aynı zamanda hemofili ve yüzde 92 görme engeli var. Yaşar’ın gelişimi geç kaldı. Vücudu gelişmiyordu. Öğretmeni yüzerek vücudunun gelişebileceğini söyledi. Yüzmeye başlayınca vücudu gelişti. Ceren’de Yaşar’ın izinden gitti. İki çocuğumu ayırt etmedim. Aynı anda spora başladılar. Ve her ikisi de önemli madalyalar alarak bizi gururlandırdı” ifadelerini kullandı. Yergezen kardeşlerin antrenörlüğünü yapan Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde görevli Yüzme Antrenörü Armağan Çengel ise, iki kardeşin yüzme branşında oldukça yetenekli olduklarını ve kendilerinden Aydın’a çok fazla madalya kazandırmalarını beklediklerini söyledi.