Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, geçmiş yılları değerlendirerek başladı sohbetimize. Genel bir değerlendirme tarzında olsa aldı ipleri aldı eline bize soracak çok fazla da bir şey bırakmadı. Acısıyla, tatlısıyla bir yılın daha geride kaldığını değinen Özakcan, “Efeler Belediyesi olarak Eğrikavak Mahallemizden, Kızılcaköy, Kardeşköy’e kadar uzanan bir coğrafyada hizmet veriyoruz. İhtiyaçlar sınırsız, imkanlar sınırlı. Ama biz bu sınırlı imkanlar içerisinde dahi belediye sınırlarımızda ki mahallelerimiz de huzur içinde, barış içinde, kardeşlik içerisinde yaşanmak istenen mekanlar oluşturmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Yeni bir ilçe olan Efeler’in yapılanmasının oluşturulduğu, eksikliklerin tamamlandığı ve bunların yanında 83 mahalle halkımıza hizmetlerin ulaştırıldığı bir yılı geride bıraktık. 2017 yılında klasik belediye hizmetleri yanında, sosyal belediyeciliğinde gereklerini yerine getirerek vatandaş odaklı çalışmalar yaptık, çeşitli projeleri hayata geçirdik. Belediyecilik açısından baktığımızda 2017 yılı oldukça verimli geçmiştir. Bitirdiğimiz projelerin açılışlarını birlikte yaparken, diğer yandan yeni proje ve yatırımlarımızın temellerinde de sizlerle buluşacağız. Bu güne kadar yaptığımız ve 2018 yılında da yapmaya devam edeceğimiz gibi… Göreve geldiğimiz günden bu yana tatil yapmadık, bu yıl da yapmayacağız. 3 ay sonra 4 yılımızı tamamlayacağız. Geçtiğimiz 4 yılda Efeler ilçemizde halkımız nezdinde memnuniyet ve güven oluşturduk. Yakın geçmişte sonuçlandırdığımız anket neticesinde yüzde 80’lere ulaşan Efeler ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın memnuniyet ve güvenini kazandığımız sonucu çıktı. 2018 yılında çok daha büyük hizmet ve yatırımlarla vatandaşlarımızın karşısına çıkacağız. Efeler halkına hizmet için bu koltuklarda oturuyoruz. Halkımız için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

EFELER DE YAKLAŞIK 900 METRE KARE YOL YAPTIK

Makam odasına astığı Efeler sorumluluk sahasını gösteren harita üzerinde nerede neler yaptıklarını anlatan Mesut Özakcan, “Fen İşleri Müdürlüğü yol ekiplerinin çalışmalarına ara vermeden sürdürdüğünü dile getiren Özakcan, “İlçe sınırlarımızda bu güne kadar; 178 bin 300 metrekare yeni yol açma ve kaldırım çalışması, 300 bin metrekare asfaltlama çalışması, merkez ve merkez dışı mahallelerimizde 358 bin metre kare beton parke taşı ile yol döşenirken 370 bin metre kare henüz bitmemiş taş döşeme çalışması yapılmıştır.”

ATIKLARIMIZI TOPLAYARAK GELECEĞE YATIRIM YAPIYORUZ

“Çevre bilinci oluşturmak ve geri dönüşümün önemine dikkat çekmek amacıyla Atık Pil ve Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması düzenledik. Bugüne kadar toplam 9 ton 800 kg atık pil ve 3 ton 500 litre bitkisel atık yağ toplandı.”

GELENEKLERİMİZE SAHİP ÇIKIP YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZİ TANITIYORUZ

“Geleneksel olarak düzenlediğimiz; Umurlu Erik Festivali, Eğrikavak Kestane Festivali, Konuklu Mahallesi Zeytin, Zeytinyağı ve Karakucak Güreş Festivali, Kocagür Mahallesi Rahvan At Yarışları, Aşağı Kayacık Mahallesi Boğa Güreşi Şenliği, Musluca Mahallesi Boğa Güreşi, Balıkköy Boğa Güreşi Festivali, Yukarı Kayacık Kiraz Festivali ile yöremizin ve yöresel ürünlerimizin tanıtımına katkı sağlıyoruz.”

NEFES ALAN BİR İLÇE: EFELER

2017 yılında 26 yeni park olmak üzere bugüne kadar 42 yeni park hizmete açtık ve yeni açılacak olan parklarımızın yapımına devam ediyoruz. 138 parkımızda yenileme çalışmaları yaparken parklarımızda bulunan içme suyu artezyen kuyusu kapakları ve duvarları dekoratif resimlerle süslüyoruz.”

ENGELLERİ AŞIYORUZ

“Asıl engel yürektedir ve hepimizin birer engelli adayı olduğu bilinciyle vatandaşlarımızın sosyal yaşamını kolaylaştırıcı, fiziki koşulları oluşturuyoruz. Engelli vatandaşlarımıza bugüne kadar 45 Akülü ve 37 Tekerlekli Sandalye Dağıtımı yaptık ve akülü araç kullanan engellilerin sorun yaşamaması için akülü şarj istasyonu kurduk. Efeler Belediyesi sponsorluğunda, Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü desteği ile ‘1. International Cup Tekerlekli Sandalye Basketbol Turnuvası’ düzenlendi.”

TOPLUMSAL DAYANIŞMA ÖRNEĞİ DEVAM EDİYOR

“Halka hizmette kaliteyi ön planda tutan Efeler Belediyesi araç parkına katmış olduğu iki ikram aracıyla Adnan Menderes Üniversitesi kampüsünde hafta içi her gün ücretsiz çorba, sıcak-soğuk içecek ikramında bulunuyor. Ayrıca her hafta, ilçenin farklı noktalarında ki Camii önlerinde de Cuma Namazı sonrası vatandaşlara içecek ikramında bulunarak, toplumsal dayanışma örneği gösteriyoruz.”

İHBAR HATTI İLE DAHA TEMİZ BİR EFELER

“Temizlik hizmetlerinde WhatsApp uygulamasını kullanmaya başlattık. Artık vatandaşlar, WhatsApp uygulaması üzerinden ‘0554 194 10 04’ numaralı telefona temizlik kurallarına uymayanları ihbar edebilecek.”

MADDİ DURUMU OLMAYANLARA ÜCRETSİZ NİKAH

Efeler Belediyesi olarak maddi durumu olmayan çiftlerin nikahlarını ücretsiz kıyıyoruz. Belediye Meclisimizin Aralık ayı ikinci toplantısında, fakir ve yardıma muhtaç çiftlerin nikahlarının ücretsiz kıyılmasına ilişkin madde karara bağlandı. Buna göre çiftler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’na başvuruda bulunacak, taleplerinin kabul edilmesi durumunda nikahlarından ücret alınmayacak.”

KÜLTÜR MİRASI, KİMLİK MİRASIDIR

“Efeler Kent Konseyi işbirliğiyle yakın zamanda açılışı gerçekleştirilecek olan Efeler Kent Belleği ve Araştırma Merkezi’nin tanıtım toplantısını yaptık. Macar ustalar tarafından 1930’lu yıllarda inşa edilen ve Efeler Belediyesi tarafından 2015 yılında kamulaştırılarak restore edilen Bosnalı Konağı, Efeler Kent Belleği ve Araştırma Merkezi olarak yakın zamanda vatandaşların hizmetine sunulacak.”

DAHA SAĞLIKLI VE MODERN PAZARLAR

“Belediyemiz, bünyesine katmış olduğu atıl vaziyetteki Fatih Kapalı Pazar yerini ilk olarak düzenleyerek modern şekilde vatandaşın hizmetine sunduk. Bunun yanında Ata Mahallesi'ndeki pazarımızı vatandaşlarımız ve pazarcılarımızı da yazın sıcaktan, kışında soğuktan koruyacak kapalı pazara taşıdık. Vatandaşlarımızın daha hijyenik ve sağlıklı ortamda pazar alış-verişlerini yapabilmeleri için Efekent ve Ovaeymir Pazar yerlerinin üstlerinin kapatılması ile ilgili projeleri tamamlandı. En kısa zamanda yenilenmiş halleri ile hizmete sunacağız.”

MEZARLIKLARIMIZ DAHA GÜVENLİ

“İlçe merkezimizde bulunan Kemer ve Tellidede mezarlıklarımıza tel çekilerek mezarlarımıza zarar verilmesi önlenmiş, 7 gün 24 saat kameralar ile izlenerek de korunması sağlanmıştır.”

ŞEHİTLERİMİZİ YAŞATIYORUZ

“Bu ülke, bu millet ve bu bayrak için hiç çekinmeden canını veren şehitlerimizi, sadece bu milletin kalbinde değil, ilçemizdeki parklarımızda da yaşatıyoruz.”

DALAMA TANDIRIMIZ TESCİLLENDİ

“Başvurumuz üzerine Türk Patent Enstitüsü, 'Dalama Tandırı’nın Efeler’e ait olduğunu tescilledi. Dalama Tandırının Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi’ni,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü, bizzat takdim etti.”

TEMİZ BİR EFELER İÇİN ÇALIŞIYORUZ

“Sokaklarımızın temizliği için yeni bir uygulama başlattık. Belediyemizce satın alınan ve HDPE malzemeden üretilmiş 240 litrelik çöp konteynırları sayesinde, büyük ebatlı konteynır konulamayan sokaklarda çöp toplanacak. Önceki yıllarda dar sokaklar nedeniyle çöp kamyonlarının sorun yaşaması üzerine 'çöp taksi' hizmetini başlatarak, çöp toplama işine hız kazandırmıştık. Şehrin arterlerindeki bazı noktalarda büyük ebatlı çöp konteynırları için uygun yer olmaması üzerine ilk etapta 700 adet alınan HDPE malzemeden üretilmiş konteynırlar; Kurtuluş, Güzelhisar, Hasan Efendi, Cumhuriyet, Meşrutiyet Mahalleleri ve Kıbrıs Caddesi, Gençlik Caddesi gibi ana arterlerde kullanılıyor.”

TARİH, EFELER DE TURİZME AÇILIYOR

“Hazırladığımız “Tarih, Efeler Konağı’nda Kültür Sanat ve Turizme Açılıyor” projesi Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA) tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Efeler Turizmine katkı sağlayacağımız GEKA destekli projeyi hayata geçirdik. Köprülü – Veysi Paşa Kültür ve Sanat Evi ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) iş birliği ile restore edilen Efeler Konağını düzenlenen tören ile hizmete açtık. Efeler Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile kadınlara yönelik çeşitli kursların verileceği, Aydın’a özgü hediyelik eşyaların üretileceği Köprülü-Veysi Paşa Kültür Evi’nin yanında bulunan Efeler Konağı’nda da çocuklara yönelik eğitimler verilecek.”

RAMAZAN COŞKUSUNU HEP BİRLİKTE YAŞIYORUZ

“Huzur, yardımlaşma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşandığı dini bayramlarımızda birlikte olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Efeler Belediyesi her yıl olduğu gibi 2017 yılında da Ramazan ayı boyunca 51 mahallede iftar sofrası kurarak 15 bin kişiye iftar verdik, vatandaşlarımızla bir araya geldik.”

EFELER, ROMAN BANDOSUYLA RENKLENDİ

“Efeler Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı ikinci toplantısında alınan karar sonucu Efeler Belediyesi ‘Roman Bandosu’ ve ‘Roman Ateşi Dans Grubu’ kuruldu. Kurulan bando ve dans topluluğuna ekipman yardımı da yaptık.”

MİLLİ DEĞERLERİMİZ KIYMETLİDİR

“'TBMM'nin 97. yılında ‘Efeler Ankara Yolunda' sloganı ile bin vatandaşımızı Ankara'ya, Türkiye için dönüm noktalarından biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. Yıldönümü nedeniyle de Bin vatandaşımızı ücretsiz olarak Çanakkale’ye gönderdik.”

CENAZE İŞLEMLERİ ARTIK TEK ÇATI ALTINDA

“ESKO hizmet binasında sürdürülen Cenaze Defin, Müracaat ve Kayıt İşlemleri Bürosu’nu Kemer Mezarlığı’na taşıdık. Vatandaşımızın 7/24 tüm cenaze hizmetlerini en kısa sürede alabilmeleri için Gasilhane, cenaze araçları, ücretsiz olarak temin edilen defin ve cenaze malzemeleri işlemlerini tek çatı altında topladık.”

TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN ARAŞTIRIYORUZ

“Efeler Belediye Meclisinde almış olduğumuz karar doğrultusunda oluşturulan 6 kişilik komisyon, Aydın ili genelindeki jeotermal elektrik santrallerinin (JES) çevreye ve insan sağlığına olası zararlar hakkındaki raporu tamamladı. Kamuoyuna açıklanan raporda 'Jeotermalin Aydın'da çevre kirliliği yaratacak boyutlara ulaştığı gözlemlenmiştir’ denildi.”

OTİZM MERKEZİMİZ TÜRKİYE’DE BİR İLK

“Türkiye genelinde bir ilke imza atarak Otizm Spor Eğitim Merkezi’nin kapılarını ilçe halkına açtık. Otizmli çocuklar için özel odalar oluşturulan Adnan Menderes Mahallesi Yaşam Merkezi’nin kapılarını halkımıza açtık. Adnan Menderes Mahallesi'nde bulunan Yaşam Merkezi içerisinde otizmli bireylerin haricinde, yetişkin ve çocuklara yönelik çeşitli kurslar da vermekteyiz.”

KENDİ KOROLARIMIZI KURDUK

“Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Korosu kuruldu ve koromuz çeşitli konserler ile müzik severlerle buluşmaya devam ediyor.”

E-DEVLETTE YERİMİZİ ALDIK

“Belediye olarak vatandaşlara çeşitli hizmetleri elektronik ortamda sunan E-Devlet’te yerini aldı. Modern belediyecilik anlayışı ile vatandaşlara en güzel şekilde hizmet veren belediyemiz, teknolojinin tüm imkanlarını bu yönde kullanmaya devam ediyor. Hizmetlerin vatandaşa en kolay ve en etkili yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz, güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenen E-Devlet’e vatandaşlar, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden T.C Kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile birçok hizmetlerden faydalanabilecekler.”

ÇALIŞTAYLAR İLE KÜLTÜRÜMÜZÜN TANITIMINA KATKI SAĞLIYORUZ

“Kültüre ve sanata ilgi duymanın hepimiz için önemli olduğunu, uygar, sanatın medeni bir insanın nefes almak kadar yaşam ihtiyacı olduğuna inanıyor ve bu konuda yapılacak tüm çalışmalara da belediye olarak bütün içtenliğimizle destek olmak istiyoruz. 2017 yılında 2.’si olmak üzere çeşitli ülkelerden sanatçıların katıldığı, Uluslararası Kültür ve Sanat Çalıştayı ile Uluslararası Fotoğraf Çalıştayı düzenledik. Yılmazköy Mahallesi’nde Kültür ve Aşevi’nin açılışını gerçekleştirdik.”

KÜLTÜR-SANAT EVLERİ AÇMAYA DEVAM EDİYORUZ

“Mahallelerimizde açtığımız Kültür Sanat Evlerimizin sayısı en son açılışını gerçekleştirdiğimiz, Yılmazköy Kültür ve Aşevi ile birlikte 13’e ulaştı. Rutin belediye hizmetlerinin yanı sıra böylece eğitim, spor ve kültür alanında da önemli çalışmalara imza atıyoruz.”

SPOR VE SPORCUYA DESTEK OLUYORUZ

“Spora ve sporcuya imkanlarımız dahilinde her zaman destek veriyoruz. Efeler'de varlık gösteren 41 amatör spor kulübüne 160 bin 500 TL'lik nakdi yardımda bulunduk. Ayrıca, Dalama Spor ve Aydınspor 1923’ün altyapı U14-U15-U16-U17-U18 ve U19 takımlarına toplam 70 bin TL nakdi para yardımı yapılması kararı alındı.” Diyerek tamamladı cümlesini.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK

Bugüne kadar yaptıklarının bir kısmını anlatan Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, 2018 yılında yapmayı planladıkları hizmetlerle ilgili olarak da, “Efeler Belediyesi’nin yeni yapılacak hizmet binası için ödüllü proje yarışması düzenledik. Görev süremiz içerisinde projemizi bitirerek yeni hizmet binamızı halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. Efeler Belediyesi olarak, "Güneş Enerji Santrali Projesi"ni hayata geçirerek, elektriğimizi kendimiz üreteceğiz. Proje ile ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. Güneş Enerji Santralini Dalama Mahallesi'ndeki belediyemize ait arsada kuracağız. İmamköy Mahallemizde bulunan mesire alanı olarak hizmet verecek tesisin bakım, onarım, tadilat çalışmaları ve çevre düzenlemeleri tamamlandı. Bir dönem Sanayi Odası'nın da kullandığı, atıl vaziyetteki AYTO binasının tapusunu 2015’in sonunda belediyemiz üzerine aldı. Yapılan çalışmalarda sona yaklaşırken, 2018 yılının başlarında bu binayı, nikah salonu, kültürel ve sanatsal aktiviteler için çok amaçlı olarak kullanmaya başlayacağız. Efeler Belediyesi ve Efeler Kent Konseyi'nin iş birliği ile oluşturulan engelli vatandaşlar için hazırlanan 'Hisler Parkı' Projesi hayata geçirilecek.” İfadelerini kullandı.