Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayı içerisinde Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki leylek yavrularına yönelik Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü’yle birlikte halkalama çalışmalarının sürdürüleceğini belirtti. Sürücü, "2009 yılından bu yana düzenli olarak Aydın ilinin batı bölümünde kalan Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda yuvalara gelen leylekleri saymaktayız. 2009’da 224, 2010’da 178, 2011’de 172, 2012’de 176, 2013’te 196, 2014’te 184, 2015’te 304, 2016’da 278, 2017’de 262 ve 2018’de 260 adet leyleğin geldiği tespit edildi" dedi.

TARIM ZARARLISININ İLACI LEYLEKLER

Sürücü, sayımlar sırasında bu yıl Karpuzlu bölgesindeki köyleri ilave ettiklerini de aktardı.  Önümüzdeki yıl Aydın’ın doğu bölgesindeki yuvaları dahil edeceklerini, böylelikle tüm leylek yuvalarının tespitini gerçekleştireceklerini dile getiren Sürücü, "Önceki yıllara göre her yıl ilave edilen yuva alanları olmasına rağmen sayılarda düşüş olduğu görüldü. Bunun nedeninin sulak alanların her yıl giderek daha da azalması, zirai ilaçların çoğalması olduğunu gözlemliyoruz. Leyleklerin ve diğer su kuşlarının temel beslenme alanı olan sulak alanların azalması, gereken önemin gösterilmemesi ve zirai ilaç kullanımının artması bölgedeki doğal dengeyi olumsuz etkilemektedir. Bir leylek ailesi, bir üreme döneminde binlerce böcek, çekirge, yüzlerce kurbağa, balık, fare, sıçan, yılan, danaburnu ve benzeri tarım zararlısı olarak kabul gören sayısız canlı türü ile beslenmektedir" diye konuştu.

"LEYLEK EVLERİ İLE TURİZME KATKI SAĞLANABİLİR"

Aydın'da leylek evleri açılarak yerel turizme katkı sağlanabileceğini ifade eden Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle küçük çocukları olan aileler, leylek yavrularının en sevimli olduğu bu dönemde çocuklarını leylek köylerine götürerek, ebeveynlerin yavruları besleyişlerini, yavruların annelerinin gagasından besin alma çabalarını, aralarında meydana gelen rekabeti, gagalarını takırdatmalarını, yavrularını güneşten nasıl koruduklarını gösterebilirler. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden de, havzanın doğusunda Koçarlı’ya bağlı Çakırbeyli de, batısında Söke’ye bağlı Avşar köylerinde, gelen ailelere ve ziyaretçilere bilgi sunacak birer Leylek Evi açarak doğal hayata ve yerel turizme katkı yapmasını talep ediyoruz."