Geçtiğimiz yıl kurulum çalışmalarına başlanan Çine-Karpuzlu yolu üzerindeki Topçam Barajı sırtlarında bazı enerji firmalarının devreye soktuğu Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarıyla toplamda yaklaşık 15 MW’lık elektrik üretiminin yapılmaya başlandığı öğrenildi. Üretilen elektriklerin sayaç yöntemiyle AYDEM’e satıldığını belirten firma yetkilileri, ilerleyen süreçte doğa dostu GES yatırımlarının bölgede daha da artacağına kesin gözüyle baktıklarını söylediler.

“GES’LERDEKİ ARTIŞ MEMNUNİYET VERİCİ”


AK Parti Hükümeti olarak Aydın’da gerek Jeotermal Enerji Santrali (JES) yatırımlarındaki artışın yanı sıra Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımlarıyla birlikte GES yatırımlarına da ağırlık verilmesinden memnuniyet duyduklarını söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, “Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bu nedenle de Milli Enerji Politikası gereği hükümetimiz enerji yatırımlarının artmasını da sürekli destekliyor. Hükümetimizin türlü destekleriyle il genelinde JES ve RES’lerin ardından GES yatırımlarındaki artış, enerjide dışa bağımlılığımıza daha da azaltacaktır. Biz enerji yatırımlarına Aydınlı firmaların da yönelmesini istiyoruz ancak dışarıdan da elbette yatırımcılar geliyor. Netice olarak GES’ler son yıllarda ilimizde yatırım kapasitesi olarak artmaya başladı. Bildiğiniz üzere GES’ler tarım arazilerinde değil marjinal arazilerde kuruluyor. Bu manada ilimizde enerji yatırımlarında bulunanlara firmalara da ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.

“GES’LERİN DAHA DA ÇOĞALMASINI İSTİYORUZ”


Karpuzlu’da hayata geçirdikleri GES yatırımının ardından başka bir yatırımda daha bulunmayı henüz düşünmediklerini söyleyen Çine Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Erkan Özkaya, “Şahsıma ait kurduğumuz santralimizde günlük 0,95 MW’lık elektrik üretimimiz devam ediyor. Diğer girişimcilerin de üretimleri ayrı. Netice olarak hayata geçirdiğimiz GES yatırımıyla enerji üretimine doğrudan katkı sağlıyoruz. Ülkemiz, enerjide dışa bağımlı bir ülkedir. Bu nedenle yenilebilir enerji kaynaklarından olan GES’lerin daha da yaygınlaşmasını önemsiyoruz. Devletimizin ve milletimizin bu tür yatırımlara ihtiyacı var. Biz ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını bir nebze de olsa azaltacak bu tür yatırımların gerek ilimizde gerekse bölgemizde daha da çoğalmasını istiyoruz” dedi.

AYDIN YILIN 305 GÜNÜ GÜNEŞ ALIYOR


Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) verilerine göre Aydın ilindeki potansiyel olarak bulunan güneş enerjisinin 405 milyar kWh değeri bulunuyor. Temiz enerji kaynakları cenneti olarak bilinen Aydın’da jeotermal enerjinin yanı sıra güneş enerjisinden de aktif olarak yararlanılabileceğini belirten uzmanlar, yılın 305 günü güneş alan Aydın’ın yakın zamanda Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırım merkezine dönüşeceğini öngörüyor.

“KARPUZLU’DA YÜZLERCE DÖNÜM ARAZİ YATIRIMA AYRILDI”


Aydın’ın hem rüzgar enerjisi, hem de güneş enerjisinden yüksek miktarda elektrik üretilebilme kapasitesine sahip olduğunu belirten YEGM yetkilileri, ”Şu anda Aydın, hem rüzgar enerjisinden hem de jeotermal enerjisinden aktif olarak yararlanılabiliyor. Şimdilerde ise güneş enerjisinden elektrik üretmek için tesis yatırımlarına başlandı. Karpuzlu’da bulunan yüzlerce dönüm alan özel teşebbüs girişimi ile güneş enerji santral kurulumu için ayrılmış durumda. Bazı arazilerde yapılan fizibilite çalışmalarının sonuna gelinmesinin ardından kurulumu tamamlanan bazı GES santralleri faaliyete sokuldu. Karpuzlu ilçesinde yapılan GES santrallerinde özel teşebbüsün büyük bir payı var” dediler.

“BİRÇOK GES PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMEYİ BEKLİYOR”


Aydın’ın Türkiye’nin en fazla güneş alan illerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan yetkililer, “Yılın 305 günü güneş alan il yakın bir zamanda yatırım merkezine dönüştürülecek. İlde daha öncesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar enerji tesisleri ve jeotermal enerji tesislerine yatırım yapılmıştı. Şimdilerde ise güneş enerji santrallerinin yapımı için birçok proje hayata geçirilmeyi bekliyor. Süreç dahilinde Aydın’da hummalı bir şekilde çalışmalar başladı. GES projelerinin ilde hızlanması ile birlikte farklı firmalar, Karpuzlu yolu üzerinde bulunan uygun arazilerde çalışmalara başladılar” ifadelerini kullandılar.

“AYDIN GES POTANSİYELİNİN YÜZDE 1’İNİ KULLANIYOR” 


Türkiye’nin en çok güneş alan ilinde bulunan güneş enerjisi potansiyelinin yalnızca yüzde 1’inin kullanılabildiğine de dikkati çeken yetkililer, “Yenilenebilir enerji kaynakları üzerine araştırma yapan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)  güneş enerjisi hakkında bir rapor hazırladı. Raporda Aydın ilinde rüzgar enerjisi kurulum kapasitesi 2 bin 523 MW olarak belirtiliyor. Bu değer Aydın ilinde şu anda kurulu bulunan rüzgar enerjisi gücünün 84 katı. Aynı durum güneş enerjisi santralleri için de geçerli şu anda Aydın ilinde kurulu bulunan güneş enerjisi santrallerinden elde edilen elektrik enerjisi potansiyelin yüz binde ikisinden daha az bir değerdedir” diye konuştular.

ENERJİ SORUNU ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK


YEGM yetkililerinin paylaştığı verilere göre Aydın’da potansiyel olarak bulunan güneş enerjisi, 405 milyar kWh değerini buluyor. Bu değere ulaşıldığı takdirde Aydın ilinin elektrik enerji sorunu kalmayacak gibi görünüyor. Aynı şekilde Aydın ilindeki potansiyele yakın olan illerde de güneş enerjisi potansiyeline ulaşıldığı takdirde, ülkenin enerji sorunu bir parça da olsa çözülmüş olacak.