ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada çalışmaya başlayan kadınlar kaynak, torna, lazer kesme, şerit testere gibi ağır iş makinelerini kullanarak hem üretime katkı sağlıyor, hem de evlerinin geçimine destek oluyor. 
  İŞKUR’un işbaşı eğitim programı kapsamında Aydınlı kadınlar, meslek sahibi oldu. ASTİM OSB’de tarım makineleri üreten fabrikada çalışan 183 personelin 21’ini kadınlar oluşturuyor. Ellerinde ojelerle, erkek işi sayılan ağır işleri başarıyla yapan kadınlar, erkek ustalara taş çıkartıyor. 
  Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, fabrikada işbaşı yapan kadınları ziyaret etti. Ziyarette Vali Köşger’e Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi ile Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili de eşlik etti.

KADINLAR İMALATTA DA ÇALIŞIYOR 

Fabrika Sahibi Şakir Öğütçü, fabrikanın üretim aşamasıyla ilgili Vali Köşger’e bilgiler verdi. Üretim aşamasında kadınları istihdam etmeye başladıklarını kaydeden Öğütçü, kadınların iş makinelerine ellerinin daha yatkın olduğunu söyledi. Erkek iş gücünün yetersizliği nedeniyle İŞKUR’dan kadın çalışanları istihdam ettiklerini belirten Öğütçü, “İlk etapta imalat kısmında kadınları çalıştırma konusunda tereddüt içerisindeydik. Ancak kadınlar işbaşı yaptıktan sonra hünerlerini görünce gerçekten bizleri yanılttılar. Kadınların verilen işlere karşı sorumlulukları oldukça fazla. Bu yüzden kalifiye işlerde de kadınlara görev verdik. Kadınlarımız başarılı bir şekilde işi götürüyor” dedi.

"KADINLARIMIZ ÇALIŞMAKTAN MEMNUNLAR" 

Vali Köşger, kadın çalışanlar ile tek tek sohbet ederek yaptıkları işle ilgili memnuniyetlerini sordu. Kadınların fabrikada yaptığı işlerden memnun olduğunu dile getiren Köşger, “Aydın sanayisinin üreten fabrikalarından birini ziyaret ettik. Aydın’da önemli işler yapılıyor. Daha önemli işler için gayret sarf etmeliyiz. Sanayide üretilen mamul maddelerin ihraç edilmesi 700 milyon doları aştı. Denizli 2.6 milyon dolar ihracat, 2 milyon dolar ithalat yapıyor. Aydın'da 700 milyon dolarlık ihracatın neredeyse tamamı katma değerdir. Yüzde 3’lük bir ithalatla ciddi ihracat yapan bir firma. Bu firmanın kadın istihdamına verdiği önem ortada. Gelişmiş bir ülke her bir ferdi çalıştırabilen bir ülke demektir. Toplumun tamamının üretken hale getirilmesi idealimiz. Bu firmamız 21 kadın çalışanı kendisi eğitim vererek İŞKUR’un işbaşı eğitim teşvikiyle istihdam sağlıyor. CNC ve manuel tezgahların başında taşlama yapan kadınları görmek beni memnun etti. Kendileriyle sohbet ettiğimizde kadınlarımız yaptıkları işten memnun olduğunu dile getirdi. Firmaya kadın istihdamı sağladığı için teşekkür ediyorum. Hedeflediğimiz büyük Türkiye ideali burası” ifadelerini kullandı.

FABRİKALAR KORKULACAK YERLER DEĞİL 

Çalışmak isteyen kadınlara da çağrıda bulunan Vali Köşger, “Fabrikalar korkulacak, çekinilecek, çalışmaktan kaçınılacak yerler değil. Artık modern tesislerde hijyenik ve sağlıklı ortamlarda işçilere çalışma imkanı sağlanıyor. Kadınıyla erkeğiyle aynı çatı altında birlikte çalışabilecek erişkinliğe ulaşmış bir ülkeyiz. Devletimiz gerekli eğitimleri ve teşvikleri sağlamaya, özel sektörde onları istihdam etmeye hazır. Çünkü ülkemiz giderek büyüyor. Erkek iş gücü kafi gelmediği zamanda kadın istihdamına ihtiyaç duyuluyor. Bu bakımdan kadınlarımız çekinmeden gelsinler, buralarda çalışsınlar” diye konuştu.

"KADINLAR HER İŞİ BAŞARIR"

Fabrikada çalışan kadınlardan 33 yaşındaki Funda Yavaşoğlu, “Daha önceden markette çalışıyordum. Fabrikada çalışmanın zor olduğunu düşündüğümden bugüne kadar böyle bir işte çalışmadım. İŞKUR bizi buraya yönlendirdi. Burada işi öğreniyoruz. Çok zor bir iş değil. Kadınlar isterse her işi başarır. Ben de buradan ekmek parası kazanıyorum” şeklinde konuştu.