Türkiye'de her sektörde olmasa da bazı sektörlerde eleman sıkıntısı hiç bitmiyor. Bu sektörlerden birisi de mobilyacılık. Eleman konusunda en çok sıkıntıyı yaşayan sektörlerin başında gelen mobilyacılıkta işverenler mağduriyetlerini dile getiriyor. Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde 21 yıldır mobilyacılık yapan Tuncer Erten de, yaşadığı eleman sıkıntısını anlattı.

“ÇALACAK ELEMAN YOK”

Marangozluk sektöründe kalifiye eleman sıkıntısının hat safhada olduğunu belirten Erten, “Türkiye’de artık eleman yetiştirmenin değil, çalışacak elemanı bulmanın daha zor olduğu bir dönemdeyiz. Liseyi bitirdikten sonra çocuk gelip meslek öğrenmek için tenezzül etmiyor ve emir altına girmek istemiyor. İlkokul çağından sonra bir mesleğe başlarsan, ancak öyle iş sahibi olabilirsin. 'Türkiye’de işsizlik hat safhada' diye haberler çıkıyor ancak bu haberler gerçeği yansıtmıyor. Her yerde iş var ancak çalışacak eleman yok. İşsizlik yok, sadece iş beğenmemek var. Şu an yanımızda beş eleman çalışıyor, bir o kadar daha eleman olsa çalıştırırız ancak yok” diye konuştu.

“BÖYLE GİDERSE KÜÇÜK İŞLETMELER KAPANACAK”

Karpuzlu’da yetişen elemanların da büyükşehirlere kaçtığını belirten Erten, “Yetişen genç nesli Karpuzlu’da tutmak çok zor. Karpuzlu da bu yüzden gelişmiyor. Eleman zaten yetişmiyor, yetiştirdiğimiz eleman da büyükşehirlere kaçıp gidiyor. Bir gün gelecek, şu an insanlar doktorlardan nasıl randevu alıp muayene için gidiyorlarsa, esnafa da randevu ile gelip iş yaptırabilecekler. Çünkü alttan yetişen kalifiye eleman yok. Böyle giderse küçük işletmeler belli bir süre sonra kapanacak. Bu beş, on sene sonra tüm sektörlerde aynı olacak. O yüzden küçük esnafı büyük bir sıkıntı bekliyor. Önce çırak yetiştirmeliyiz ki, eleman sıkıntısı ortadan kalksın. Çıraklık eğitim sisteminin yeniden düzenlenerek lise statüsüne kavuşması artık bir çözüm olacak. Çıraklık eğitimden mezun olanların lise mezunu sayılmasıyla birlikte çırak sıkıntısının bir nebze olsun çözüleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.