Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün düzenlediği organik kuru incir üretiminde kalitenin artırılmasına yönelik tünel altında kurutma tekniğinin yaygınlaştırılması projesi kapsamında kurutma tüneli teslim töreni Nazilli’nin kırsal Bağcıllı Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Teslim törenine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Nazilli Kaymakam Vekili ve Sultanhisar Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, İŞKUR Aydın Müdürü Rahmi Terzi, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları başkanları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve mahalle halkı katıldı.

ÜRETİCİLERE KURUTMA TAVSİYELERİ VERDİ 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş konuşma yaptı. Konuşmasında Aydın’da yıllık üretilen 185 bin ton incirin 60 bin tonunun kurutulduğunu, kuru incirin 40 bin tonunun ise ihraç edilerek 75 milyon dolar kazanç sağlandığını belirtti. Üretilen kuru incirin yüzde 10’unun ekstra, yüzde 20’sinin ise birinci sınıf incirlerden oluştuğunu ifade eden Aktaş “İncir sınıflandırılırken, böcek hasarlı, güneş hasarlı, yırtık, fermente olmuş ya da aşırı kuru olması dikkate alınır. Kaliteyi artırmak için üretim ve depolama aşamasındaki tedbirlere önem vermeliyiz. Kurutma kerevetlerde yapılmalı, yaprak ve yabancı otlarla temas olmamalı, gece kerevetler örtülmelidir. Küf oluşmaması için tam bir kurutma sağlanmalı ve kurutulan incirler kasalarla depolarda muhafaza edilmelidir” ifadelerini kullandı.

“ORGANİK ÜRETİMİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”

Aydın’da incir üretilen arazilerin yüzde ikisinde organik incir üretildiğini aktaran Müdür Aktaş, “Ancak organik tarım alanlarında kurumlar üzerinden gelen sertifikasyon sağlandığı için bazı sorunlarımız mevcut. Bunları aşmaya çalışıyoruz. Kaliteyi artırmak için 2017’ de organik tarımın yaygınlaştırması projesinde yaklaşık 20 adet kurutma serası dağıtmıştık. Bu sene de bazı ilçelerde 30 kurutma serası dağıtmayı planlıyoruz. Bunun için 125 bin lira bütçe ayrıldı.  Bin beş yüz lirası vatandaş katkısı olacak. Bundan sonra da çalışmalarımız sürecek. Üreticilerimiz için bereketli bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu.

“İNCİR HAK ETTİĞİ YERE GELMELİ”

Törende daha sonra Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger konuşma yaptı. İncirin Aydın’da en önemli ihracat ürünü olduğunu hatırlatan Vali Köşger, “Dünyada karşılığı  olan bir ihracat ürünü. Eğer incir Almanya’da veya İsviçre’de yetişseydi eczanelerde ilaç olarak satılırdı. Biz incirin kıymetini maalesef bilmiyoruz. Bölgemizde yetişen incirin kalitesini ve verimliliğini artırmamız gerekiyor. Bundan sonra geliştireceğimiz husus bu olmalı. Kutsal kitaplarda geçen bir ürün olan incirin dünyada hak ettiği yere gelmesi gerekiyor. Yalnızca üretimi değil pazarlanmasıyla ilgili çalışmalarımız da olmalı” dedi. Köşger, kurutma tüneli ve kerevetlerin vatandaşlara  hayırlı olmasını diledi.

KURUTMA TÜNELİNE KEREVET YERLEŞTİRDİ 

Vali Köşger’in konuşmasının ardından Bağcıllı’da kurutma tüneli ve kerevet projesine katılan 6 üreticiye teslim belgesi verildi. Projeye katılan üreticiler aynı zamanda Bağcıllı Mahalle Muhtarı olan Hasan Güler, Mustafa Çimen, İbrahim Dağ, Hüseyin Gün, Nurettin Karabulut, ve Seval Şahan adına Nurettin Özkaya, teslim belgelerini Vali Köşger’in elinden aldı. Törenin son bölümünde Vali Yavuz Selim  Köşger bir sepet inciri kerevete dökerek kurutma tüneline yerleştirdi. Tören, Bağcıllı Muhtarı Hasan Güler’in yemek ikramıyla sona erdi.

Haber Videosu