Türkiye genelindeki tüm Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları ile birlikte 1941 yılında 4081 sayılı yasa ile kurulan ve o günden bugüne görevini aktif olarak sürdüren Karacasu Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı 38 mahallede toplam 100 bin dönümde 2 bin 500 çiftçiye hizmet veriyor. İnsan kaynaklı ve küçük ile büyükbaş hayvan zararlarına karşılık arazileri koruma adına 6 bekçi ile hizmet veren Karacasu Çiftçi Malları Koruma Başkanlığının geleceği muhtarlar toplantısında konuşulan konulardan oldu.

“TÜM ÜRETİCİLERİMİZ KORUMADA YER ALMALI”

Karacasu’da İrfan Germe başkanlığında yeni bir anlayışla güçlü bir yönetimle çalışmalara devam eden ÇMK’ye bir destek de Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley’den geldi. Soley, muhtarlar toplantısında yaptığı açıklamada, “Çiftçi Malları Koruma Başkanımız değişti. Şu anda Kaymakamlık ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Çiftçi Malları Koruma Derneğine elimizden gelen desteği veriyoruz. Tüm üreticilerimizin Korumada yer almasını istiyoruz. Koruma’dan çıkmak isteyenlerin kendi koruma tedbirlerini alması gerekiyor. Ya yüksek duvarlarla çevirecek, ya tel örgüyle çevirmesi ya da özel güvenlik çevirmesi gerekli. Bunlar sağlanmadığı takdirde tarım yapan herkes koruma kapsamında olmak zorunda. Koruma Kanununda bu yıl içerisinde bir değişiklikler olacak. Çıkmak istiyorsa kendi güvenlik tedbirlerini alma şartı var” dedi.

“SİZLERİN DESTEĞİ İLE SORUNLARI AŞACAĞIZ”

ÇMK Başkanı İrfan Germe de, “Koruma bugüne kadar yeterli faaliyet göstermemiş, hizmet almamışsınız, haklısının bir yerde. Ama bundan sonra hizmet alacağınıza inanıyorum. Mesela Geyre’de geçenlerde bir olay oldu, bunu kısa sürede çözdük. Biz bu göreve talip olduk. Sorunları kısa sürede çözeceğiz. Sizlerin de bize yardımcı olmanızı bekliyoruz. Devlet Koruma kalktı demiyor. Yolu yapmak belediyenin görevi. Ama korumak korumanın görevi. Korumanın grayderi yok ki nasıl yol yapsın? Biz belediyelerle iş birliği halinde bu sorunları da kısa sürede çözüyoruz. Geçen gün Çamarası yolu yapıldığında ben iki bekçimi verdim. Belediye personel verdi. Yollar güzel bir şekilde yapıldı. Bundan sonra da uyumlu bir şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bütçemiz olsa Yaykın tarafından 2 bekçi almak istiyoruz. Sizlerin desteği ile güzel çalışmalar yapacağız. Siz bize bir şans verin” dedi.

“VER ALLAH’IM VER”

Bazı muhtarlar çiftçilerin Koruma’da yer almak istemediklerini ifade ederken, Aşağı Görle Muhtarı Durmuş İyison, “Koruma’nın iki bekçisi var. Hiç koruma yapamıyor, o ne olacak? Kanun var, ben çıkmak istiyorum kardeşim” dedi. Yaykın Muhtarı Osman Ali Aktan ise, “ÇKS için Ziraat Odasına ödeme yapıyoruz, İlçe Tarıma gidiyoruz, yine dosya parası alınıyor. İlçe Tarım alıyor, Ziraat Odası alıyor, Çiftçi Malları Koruma alıyor. Ver Allah’ım ver. Koruma işlemleri yapılacaksa, bu parayı Ziraat Odası ödemeli” şeklinde konuştu.