Aydın’ın en önemli tarımsal ürünü kuru incirde 2022-2023 sezonunun üretimi başladı. İncirle ilgili bahçelerde rekolte çalışmaları devam ederken Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, rekolte tahminini açıkladı.
Aydın’ın ülkenin kuru incir üretiminin yüzde 85’ini, dünyanın ise yüzde 60’ını karşıladığını dile getiren Ökdem, “İlimiz, 37 bin hektar üzerinde incir üretim alanı ve 7 milyonu aşan ağaç varlığına sahiptir. İlimiz yıllar itibariyle 65-70 bin ton aralığında değişen kuru incir rekoltesine sahiptir. Kuraklık nedeniyle geçen yıl incir rekoltesinde azalma görüldü. Geçen yıla oranla bu yıl iyi bir seviyedeyiz. Beklentimiz, uzun yıllar ortalaması kadar rekolte beklentimiz var. Ortalama 65-70 bin ton civarında olan rekoltemizin bu yıl da bu rakamlarda olmasını bekliyoruz” dedi.

ÜRETİCİLER BİLİNÇLENİYOR


Kaliteli kuru incir üretimi için de çalışmalar yaptıklarını dile getiren Ökdem, “Aydın’da 166 adet incir deposu ve 170 adet incir işletmesi bulunuyor. Müdürlüğümüzce 2021 yılında incir işletmelerine yönelik 255, bu yıl ise 117 denetim gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında il genelinde yapılan 227 toplantı ile bin 965 üreticiye eğitim verilirken, bu yılın ilk 6 ayında 55 toplantı ile 823 üreticimize ulaşılmıştır. Yıl boyunca incir alanları hastalık, zararlı ve fenolojik yönden kontrol edilmektedir. Herhangi bir hastalık ve zararlı belirlenmesi durumunda Müdürlüğümüz internet sitesi, sms ve ilanlarla üreticilere gerekli uyarılar yapılmaktadır” diye konuştu.