Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Aydın Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Tolga Önal, 2022-2023 pamuk sezonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pamuk tarlalarında ziraat mühendisleri ile yaptıkları incelemelerde ürünün kalite ve rekoltesini olumsuz etkileyecek hastalık veya benzeri bir sorunla karşılaşmadıklarını belirten Önal, “Yaptığımız incelemelerde pamuk tarlalarında olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Ürünler gayet iyi ve sağlıklı gözüküyor. Rekolte de yüksek olacak gibi duruyor. Bu sene su sorunumuz da yok. Pamuklarımız için yeterli miktarda suyumuzu almaya devam ediyoruz. Hasat zamanına kadar olumsuz bir hava durumunun yaşanmamasını temenni ediyoruz” dedi.

ORTAKLARINA TEŞEKKÜR ETTİ


Tüm pamuk üreticilerine hayırlı ve bereketli bir sezon dileyen Önal, “782 ortağımız var. Ortaklarımızın kooperatifimize yeni sezonun ilk pamuğunu getirmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Fabrikamızda geçen yıl 10,5 milyon kilogram pamuk işledik. Bu sezonki hedefimiz ise 20 milyon kilogram. İşlediğimiz pamukları, yurt içindeki iplik fabrikalarına gönderiyoruz. Ortaklarımıza, kooperatifimize duydukları güvenden dolayı çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

FİYAT BEKLENTİSİ


Önal, pamuğun üretim maliyetinin arttığına işaret ederek, “Gübre, mazot, tohum ve ilaç fiyatları çok zamlandı. Bu da pamuk üretim maliyetini yükseltti. Pamukta yüksek maliyetler dikkate alındığında borsada bir kilogram pamuk için 25 lira ve üzerinde bir fiyat oluşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.