Özbaşı köyünde oturan 16 yaşındaki Aziz Yiğit yerde bulduğu leyleği evlerine götürerek, EKODOSD’a haber verdi. Dernek yetkilileri köye giderek Aziz Yiğit’ten leyleği teslim aldı. Yapılan ilk incelemelerde leyleğin bacağının 2 yerden kırıldığını tespit edilerek, sadece tek bacağını kullanabildiği görüldü.
İlk yardım müdahalesini yapıldıktan sonra cerrahi müdahale gerektiğinden yavru leylek Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar batı bölgesi sorumlusu Erdinç Kutsal’a teslim edildi. Milli Parklar tarafından alınan leylek, Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine götürüldü. Fakültede yapılacak tedavi olumlu sonuç verirse, göçe kadar iyileşmesi halinde tekrar Özbaşı köyüne aile bireylerinin yanına bırakılacak.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ LEYLEKLERİ TEHDİT EDİYOR


Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, leylekler bazen böyle çarpma kazalarıyla da karşılaştığını belirterek, “Genellikle çevre kirliliği özellikle yavru leylekleri olumsuz etkilemektedir. İnsan kaynaklı olarak doğaya atılan atıklar ve plastik ipler, ebeveyn leylekler tarafından yuvaya getirilmekte, bunlara dolanan yavrular bazen ölmekte bazen de ayaklarını kaybetmektedir. Doğaya atılan atıkların gerek karasal ortamda gerekse denizlerde birçok canlının yaralanmasına ve ölümüne yol açtığı unutulmamalıdır” dedi.