30 yılı aşkın süredir Afrodisias kazılarına ve uluslararası tanıtımına destek veren Geyre Vakfı, 2018 yılında Afrodisias’ı halka tanıtmak için de bir proje başlattı. Türkiye’de yaşayan insanların tamamının Afrodisias’ın önemi konusunda bilgilendirilmesini gerekli görmekle birlikte, öncelik, bölgede yaşayan çocuklara verildi. 2019 yılında da devam eden projeye, Karacasu ve Nazilli’den 25 er kişilik gruplar halinde katılan, 09-14 yaş grubuna giren çocuklar ve onlara eşlik eden öğretmen, cami imamı ve kuran kursu eğitmenleri katıldı. Yoğun ilgi görmesine rağmen Pandemi nedeniyle ara verilen projeye bu yıl da Afrodisias kazı çalışmalarıyla eş zamanlı olarak başlandı.

KATILMAK İSTEYENLERİN MAİL ATMASI YETERLİ


Faaliyetler hakkında bilgi veren Arkeolog Gülay Sert, “06 Ağustos 2022 tarihine dek açık olacak Afrodisias Arkeoloji Atölyesi’nde öncelik yine çocuklarda olacak. Bir yetişkin eşliğinde 25 er kişilik gruplar halinde Atölye’ye katılan çocuklar, önce Afrodisias hakkında bilgi edinecekler. Daha sonra ören yerindeki önemli yapıları ve Afrodisias Müzesi’ni ziyaret edecek, Meclis Binası’nda kentin sorunlarını tartışacak, drama ve çeşitli oyunlarla geçmişi yeniden canlandıracaklar. Afrodisiaslılar gibi bezemeler yapacak, dahası arkeologlar gibi kazacak belki de Afrodisiaslılardan kalan bir şeyler bulacaklar. Öğle yemeklerini yiyecek, Nazilli Ticaret Odası, Nazilli Ticaret Borsası ve Karacasu Belediye Başkanlığı’nın ikramlarıyla ağızlarını tatlandıracaklar. Masrafları Geyre Vakfı tarafından karşılandığı için para ödemeyecek, yalnızca gulaysert1@hotmail com adresine mail atarak katılmak istediklerini bildirerek randevu alacaklar, o kadar” dedi.

AFRODİSİAS HAKKINDA BİLGİ VERDİ


Afrodisias hakkında da bilgi veren Sert, “Aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodit’e adanan, adının anlamı “Aphrodite’in yeri ve yöresi” anlamına gelen Afrodisias antik kenti, Aydın’ın Karacasu ilçesinde, Geyre köyü yakınında yer almaktadır. Kent, yakınında bulunan mermer ocakları sayesinde, heykel üretim merkezi haline gelmiş; dönemin en ünlü heykeltıraşları burada yetişmiş, başta Afrodisias olmak üzere Roma kentlerinin çoğu burada üretilen eserlerle donatılmış. Çoğu ayakta olan yapıları, heykel, kabartma ve yazıtları Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin mermer sanatı ve mimarisini aydınlattığı için kent, antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında Unesco Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir. Bu nedenle, Afrodisias, yalnız Türkiye değil dünya tarihi için önemi kabul edilen bir antik kentimizdir. Antik dönem standartlarına göre 72 hektarlık bir alan ve yaklaşık 10.000 kişilik nüfusa sahip olan kent, mimari tasarım olarak genellikle metropollerde görülen bir görkeme sahipmiş. Ortaçağda ve modern dönemde Anadolu’nun ana geçiş yollarının biraz uzağında kaldığı için yerleşim yeri ve barındırdığı heykeller, başka yerlere göre çok daha iyi korunmuştur. Yine bu nedenle Afrodisias’a daha çok tarih meraklıları ve sanatseverler ilgi göstermekte, kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan eserler ve elde edilen bilgiler de arkeoloji dünyasında ilgiyle karşılanmaktadır” dedi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR


Sözlerini sürdüren Sert, “Her ne kadar Afrodisias’ı fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in bulduğu söylense de kent, Avrupalı gezginler tarafından 18. yüzyıldan beri bilinmektedir. Bu dönemde başlayan keşif gezileri sayesinde kentin birçok eseri çizilerek kayıt altına alınmış, veriler Avrupa’nın önemli eserlerinde yayınlanmıştır. Fransız ekip tarafından 1904 ve 1905 yıllarında kazı çalışmaları yapılmış. Ortaya çıkarılan eserlerin bir kısmı Osman Hamdi Bey’in önderliğinde İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüş bir kısmı ise ne yazık ki İzmir’de ve çeşitli Avrupa kentlerinde satılmıştır. 1937 yılında İtalyan bir ekip yeniden çalışmaya başlasa da sistemli kazılar, Amerika’da New York Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr.Kenan Tevfik Erim tarafından 1961 yılında başlatılmış. Hayatının 30 yılını bu kente adayan, 1990 yılında vefat eden Kenan Tevfik Erim, kazı alanında, bir servi ağacının gölgesindeki mezarında dinlenmektedir. Kenan Tevfik Erim’den sonra, kazı başkanlığını, 1985 yılından beri Aphrodisias’ta çalışan Profesör Bert Smith almıştır. Kazı çalışmaları bugün New York Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi işbirliği ile devam etmektedir. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden ve farklı uluslardan gelen uzmanlar, Afrodisias’ın sırlarını çözmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.