Gerçekleştirilen toplantıyla ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden şu açıklamalara yer verildi: “İlimiz kestane yetiştiriciliği 78 bin 491 dekar alanda yapılmakta olup 23 bin 673 ton üretim gerçekleşmektedir. İlimizdeki kestane alanlarında yapılan sürveyler sonucunda daha önce bulunmayan ve yeni tespit edilen kestane gal arısı ile mücadele konusunda Nazilli, Kuyucak, Sultanhisar ve Köşk ilçelerimizde eğitim toplantıları düzenlenmiştir. Kuyucak Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi, Belediye Başkanı, Ziraat Odası Başkanları, İlçe Müdürleri, köy muhtarları ve kestane üreticilerinin de katılım sağladığı eğitim toplantılarında kestane alanlarımızı tehdit eden kestane gal arısı zararlısı hakkında üreticilerimiz bilgilendirilerek alınabilecek önlemler anlatılmıştır.”

“İMHA EDİLMELİ”


Açıklama şu şekilde devam etti: “İl Müdürlüğümüz ile Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü konu uzmanlarının yaptıkları sunumlarda, kestane gal arısı zararlısının Mayıs ayı sonundan Temmuz ayı sonuna kadar ergin uçuşlarının olacağı bu nedenle gallerin üreticilerimiz tarafından hemen toplanarak imha edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Kestane gal arısı hakkında sorulan soruların cevaplandırılması ve gerekli katkıların yapılması ile sonlandırılmıştır. Kestane gal arısı, Çin orijinli olup, günümüzde Japonya, Kore, ABD ve Avrupa kestane üretimi için en ciddi tehditlerden biri olarak görülmektedir.”

“30-40 GÜN İÇİNDE AÇILIR”


Kestane gal arısının tanımı ve biyolojisi hakkında ise Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden şu bilgilere yer verildi: “Ergin dişileri ortalama 2.5-3 milimetre uzunluğunda, vücutları siyah renklidir. Yumurta: oval, süt beyazı, 0.1-0.2 milimetre uzunluğunda, uzun bir sap kısmı bulunmaktadır. Larva:2.5 milimetre uzunluğunda, olgun larva süt beyazı renginde ve bacaksızdır. Pupa:2.5 mm uzunluğunda, siyah veya koyu kahverengindedir. Zararlı yılda 1 döl verir. Ergin 10 günlük ömrü boyunca 100 yumurta bırakır. Tomurcuklar içerisine 3-5 adet olarak bırakılan yumurtalar 30-40 gün içinde açılır. Kışı 1. dönem larva olarak geçirip baharda beslenmeye başlayan larvalar, galler içinde büyüyerek mayıs sonunda ergin olarak gallerden çıkışlarını yaparlar.”

“VERİM KAYBI YÜZDE 50-70”


Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden kestane gal arısının zarar şekli ile ilgili olarak şu ifadeler kullanıldı: “Kestane gal arısı, galler oluşmasına neden olarak sürgünlerin büyümesine ve sürgün ölümlerine yol açarak meyve üretimini azaltmaktadır. Oluşan galler tek renkli ya da çok renkli, 5-20 mm çapında, yeşil ya da gül pembesi renginde olabilmektedir. Galler; genç sürgünlerde, yaprak petiollerinde ya da yaprakların orta damarında gelişir, erginlerin çıkışından sonra ise kurur ve odunumsu bir hal alır. Kestane gal arısının zararı sonucunda, ortalama yüzde 50-70 arası verim kaybı oluştuğu saptanmıştır. Yoğun bulaşmalarda ise verim kaybı artmakta ve kestane ağaçlarında ölümler görülmektedir. Zararlının bulaşık olmayan bölgelere yayılması, çoğaltmak amacıyla kullanılan bulaşık bitki materyalinin bir yerden bir yere taşınması rüzgarlar yoluyla Mayıs ayı sonundan Temmuz ayı sonuna kadar olan ergin böcek uçuşları, insanlar tarafından bir yerden bir yere tesadüfen taşınması. Mücadelesi ise en etkili mücadele temiz bölgelere zararlının girişinin engellenmesi, bulaşık ağaç kısımlarının kesilerek imha edilmesi, doğal düşmanlarının üretilip salınması şeklinde biyolojik mücadele en etkili yöntemlerdir.”