Efeler ilçesinde ölümcül kalp ritim bozukluğu nedeniyle kalbi duran 21 yaşındaki vatandaş, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisine getirildi. Hasta, 112 ekibinin ve Acil Tıp Uzmanları Doktor Engin Öztürk ve Özgür Özen’in acil müdahalesiyle hayata döndü.
Daha önce bilinen herhangi bir hastalığı olmayan fakat acil servise geldiğinde ciddi ritim bozuklukları olan hastaya, hastanenin acil servisinde ilk müdahaleyi yapan Acil Tıp Uzmanları Doktor Engin Öztürk ve Özgür Özen “Hasta, bizlere 112 ekiplerince kalp durması ve kalp ritim bozukluğu şikayeti ile getirildi. 112 ekipleri bu hastayı aldıkları ilk an müdahalesini yapmış. 112’nin olay yerindeki müdahalesi bizim için gerçekten çok faydası oldu. Bize geldiğinde hastanın kalbi durmuş vaziyetteydi. Tansiyonu ve nabzı yoktu. Acil serviste hem kalp masajı hem de şoklama yöntemi ile hastayı hayata döndürdük. Yaklaşık 20 dakikalık bir kalp masajıyla hastanın tansiyon ve nabzını düzelttik. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, hocalarımızla ile irtibata geçerek sevk etme kararı aldık” dedi.

HAYATA TUTUNDU


Hastanın sevki sırasında eşlik ettiklerini dile getiren Özgür Özen, “İlk müdahalenin ardından hastaya yolda kalbinin durma ihtimalini de göz önüne alarak kalp masajına devam edebilmek için eşlik ettik. Sonra hocalarımıza hastayı devrettik. Daha sonra Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde ECMO cihazına bağlanan hasta on gün süren yaşam mücadelesini kazandı” diye konuştu.

ADÜ'DE ZAMANLA YARIŞ


Yaklaşık 40 dakika boyunca kalbinin tekrar atması için harcanan yoğun çabanın ardından Acil yoğun bakım ünitesine alınan hasta, Acil Tıp Ögretim Üyeleri Doç. Dr. Mücahit Avcil ve Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Özlüer tarafından uygulanan ECMO (Yapay kalp akciğer makinesi ) tedavisi sonrasında hayata tutundu. Hasta 5. Gün ECMO cihazından, 7. Gün solunum makinasından ayrıldı. Sağlık durumu iyi olan hasta taburcu olmaya hazırlanıyor. Hastaya yapılan işlemin Türkiye’de sayılı merkezde yapılabilen bir tedavi yöntemi olduğu belirtildi.