Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği’nin (EKODOSD) her yıl sezon sonu ve sezon başı düzenlediği geleneksel konaklamalı bahar gezisi etkinliği Datça’ya yapıldı. Datça’nın doğal ve kültürel zenginliklerinin keşfini yapmak için 3 günlük bir tur düzenlendi. Tura katılanlar, Ege’ye deve boynu gibi uzanan Datça Yarımadası’nın her iki yanında, hem Hisarönü hem de Gökova Körfezlerinin dantela gibi işlenmiş kıvrım kıvrım oluşan koylarının, büklerinin güzelliklerini keşfetti.
“Mekanım Datça olsun, öldükten sonra beni Datça’ya gömün” diyen usta şairin yaşadığı Eski Datça’nın taş evlerinin dar sokaklarında gezerek, eski günleriyle günümüzdeki hali kıyaslandı. Datça’nın kent merkezinde yapılan değişiklikler yerinde incelendi. Ertesi gün Datça’nın birbirinden güzel koylarını tekneyle gezilerek, pırıl pırıl sularda kulaçlar atıldı. Kargı Ilıcası’nın sıcak sularına girildi.

KUMZAMBAKLARINA HAYRAN KALDILAR

Ege ve Akdeniz’in birleştiği yer olarak bilinen, geçmişte birçok uygarlıklara ev sahipliği yapan Knidos Antik Kenti’ne giden doğaseverler Yeşim Cinbaş’ın rehberliğinde gezerek bilgi aldı. Antik dönemde herkesin görmek için geldiği yuvarlak planlı tapınağın ortasındaki ünlü Afrodit heykelini geçmişe dönerek hayal ettiler. Baharla birlikte açan Knidos’un çiçeklerinin güzellikleri de doğaseverlerin ilgisini çekti. Doğayla tarihin oluşturduğu muhteşem peyzajı izlemeye doyamayan doğaseverler bitkilerin korunmasız durumda olduklarını görünce üzüntü yaşadılar. Özellikle yazın açan Kumzambaklarının birçoğunun gelen ziyaretçiler tarafından ezildiklerini ve bastıkları bitkinin kum zambağı olduğunu bilmediklerine şahit oldular. Doğaseverler küçük bir uyarı tabelası olsa da bunu kimsenin farketmediğini gördüler.

BİTKİ İÇİN EKODOSD DEVREYE GİRECEK

Yetkililere tavsiyelerde bulunan doğaseverler bölgele gelen ziyaretçilerin bitkilerin bulunduğu alandan geçerken ezilmelerinin önlenmesi için çok basit bir uygulama yapılabileceğini, bitkilerin etrafının çitle ve iplerle yönlendirilip, bitkinin çiçek açmış halini ve bilgilerinin olduğu bir tabela dikilebilirse hem korunmuş olur hem de farkındalık oluşabileceğine dikkat çekti. Knidos, antik kentlerin içinde kumzambaklarının yetiştiği ender bir yerlerden biri olduğu ifade edilirken kumzambakları antik kente büyük değer kattığı için ilgili kurumları gereğinin yapılması için bu konuda bilgilendirme yapılması için dernek yönetimi harekete geçecek. Doğaseverler Kuşadası’na dönüşte Datça’ya bağlı Sındı köyüne uğrayarak, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Nurlu bademlerinden ve kekik ballarından alarak, köylülere katkı yaptı. Gezinin son durağı Gökova’nın en güzel yerlerinden biri olan Akyaka’ya gelen doğaseverler tekneyle Kadın Azmak’ın güzelliklerini keşfetti.