Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi. S.S. ÖRKOOP Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ünal Önal, “Yeni süt fiyatlarının hayırlı olmasını, özellikle sürekli artan maliyetlerin artık durmasını temenni ediyorum” dedi.

‘YEM FİYATLARI DURDURULMALI’

Her süt zammının ardından daha üretici zamlı süt parasını almadan yapılan zamların durdurulması gerektiğinin altını çizen Başkan Önal, “Üreticimiz sattığı 1 litre süt karşılığı en az 1 kilo 300 gram yem almak istiyor. 2018 yılından beri çok sık fiyat değişiklikleri ile 40 liralardan 330 liralara yükselen sürekli üreticimizin moralini ve süt piyasamızda istikrarı bozan yem fiyatları durmalı durdurulmalı. Süt üreticisi üreticilerimiz hiçbir zaman devletimize yük olmak istemez isteği tüm sektörler gibi ürettiği sütünü satarak para kazanmak ve işini büyüterek devam etmek ister. Ancak son zamanlarda şartlar o kadar zorlaştı ki ülkemizde ve tüm dünyada özellikle sektörümüzün içinde bulunduğu tarım ve gıdada olağanüstü günler yaşanmaktadır, Tarım Bakanlığımız bu zor günlerde süt desteğini litre başına 1 liradan 0.20 kuruşa düşürmeyip devam ettirebilirdi. Ayrıca Süt devlet desteği zammın başlayacağı 15 Mayıs’tan önce 1 Mayıs’ta düşürülmüş oldu. Bu 14 günlük süreçte üreticimiz litre başına 0,80 kuruş eksik destek alacak bu üreticilerimizin moralini bozmuştur” şeklinde konuştu.

‘PİYASAMIZIN BU ZAMLARI KALDIRABİLECEĞİNİ TEMENNİ EDİYORUM’

Temennilerinin yaklaşan turizm sezonu ve yaz hareketliliği ile piyasanın bu fiyatları kaldırması olduğunu açıklayan Önal, “Özellikle döviz kurlarının arttığı geçen yıldan beri yurt dışındaki süt fiyatları karşısında ülkemizde düşük kalan süt fiyatlarıyla birçok sanayicimiz süt tozu ihracatı yaparak piyasamızı hareketli tutmaktaydı. Fakat bu zamdan sonra fiyatlar hemen hemen eşit düzeye geldi. Turizm sezonunda kurlarında geçen yıllara göre yüksek seyrettiği ve yabancı turistlerin ülkemizde tatil yapacağı sezonun iyi geçeceği, süt ürünlerimizin yaz aylarında daha çok tüketildiğini ve süt üretiminde geçen yıla göre düşüşü de hesaplayarak piyasamızın bu fiyatları kaldırabileceğini temenni ediyorum. Fakat ortada bir gerçek var ki bizim insanlarımız, tüketicilerimiz 15 Mayıs’tan itibaren yüzde 32 (çiğ sütün satış fiyatında yapılan artış) zamlı ayran, yoğurt, peynir ve tereyağı alabilecek mi? (100 liraya satılan tereyağı, peynir 130 lira olunca ne kadar alabilecek) bekleyip göreceğiz, bu tür zamlar sadece üreten üreticimizi değil bunu işleyen sanayici ve tüketiciyi de direkt etkilemektedir, hepimiz bu halkanın içindeyiz” dedi.

AYDIN’DA BİLE EN AZ 150 TON KAYBIMIZ VAR’

Önal, “Üreticilerimizin birçoğu yemi ya yediriyor ya da düşürerek 3-4 kilo yedirmektedir. Bu süt sağdığımız ineklerin verimini direkt etkilemekte ve mevcut ineklerimizle düşük süt almamıza yol açmaktadır. Ben bunun üretim kaybının en az yüzde 10- 15’ lerde olduğunu tahmin etmekteyim. Sadece Aydın ilimizde yaklaşık günlük bin 300 ton süt olduğunu farz edersek sadece Aydın’da bile en az 150 ton üretim kaybımız vardır, bu kayıpları yem fiyatları üzerinde mutlaka çalışma yaparak çiftliklerimizi daha verimli hale getirebiliriz. Bu sadece üreticimizin değil ülke ülkemizin ekonomik kaybıdır” şeklinde konuştu.

‘ARTAN MALİYETLERİN DURMASINI TEMENNİ EDİYORUM’

Bölgemizde ve ülkemizde son yıllarda süt hayvancılığı yapan özellikle köylerde yaşayan birçok küçük işletme sahibi, 1 ile 10 arası ineği olan üreticilerin hayvanlarını ya sattığını ya azalttığını, bunların da gün geçtikçe kapandığını aktaran Başkan Önal, “Bu boş kalan ahırlara üreticilerimizi tekrar hayvancılık yaptırmaya ikna edip, genç nüfusun da köy ve mahallelerinde hayvancılık yaparak para kazanmasını sağlamakla süt üretimi yapan çiftçi sayımızı arttırabilir hem süt üretimimizi arttırabiliriz hem de kırsaldan şehre göçe engel olabiliriz. Üretici para kazandığını görmeli ve bu işi tekrar yapmalıdır, burada da ÖRKOOP gibi ülkemizde kurulu ve kurulacak kooperatifler ve birliklere yetki ve görevler verilerek tarım ve hayvancılıkta güzel şeyler yapabileceğimizi öngörmekteyim. Yeni süt fiyatlarının hayırlı olmasını, özellikle sürekli artan maliyetlerin artık durmasını temenni ediyorum” dedi.