Özellikle her şey dahil konseptiyle hizmet veren otellerdeki israf miktarını azaltmayı hedefleyen Bakanlık, bu doğrultuda veriler toplayarak, işletmelere yönelik yeni önlemler alacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, otellerde ve restoranlarda artan gıda israfını azaltmak için harekete geçti.
Özellikle "her şey dahil" konseptinin israfa etkilerini inceleyecek olan Bakanlık, açık büfe sistemleri başta olmak üzere, çeşitli mekanlarda tabaklardan geri dönen yiyecek miktarlarını ve şeflerin yaklaşımlarını değerlendirecek.
18 Milyon Ton Gıda İsrafı
Türkiye'de her yıl 18 milyon tondan fazla gıda israfı yapıldığına dikkat çeken Bakanlık, bu israfın büyük bir kısmının otel ve restoranlarda gerçekleştiğini belirtiyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) desteğiyle başlatılan “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” kampanyası kapsamında, bu soruna çözüm bulmak amacıyla çalışmalar hız kazandı.
Her Şey Dahil Oteller ve Restoranlar İzlenmeye Başlıyor
Bakanlık, açık büfe otellerdeki gıda israfını daha yakından izlemek için yeni bir araştırma başlatacak. Araştırmada, tabaklardan dönen yiyecekler, stok yönetimi, tabak boyutları ve gıda ürünlerinin dekor olarak kullanımı gibi unsurlar dikkate alınarak işletmelere yönelik tedbirler geliştirilecek.
Şeflerin ve Mutfak Personelinin Yaklaşımları İncelenecek
Mutfak personelinin gıda israfına yönelik bilgi düzeylerini incelemeyi de planlayan Bakanlık, mutfak şeflerinin yaklaşımlarını da değerlendirecek.
Hazırlanacak rapor doğrultusunda, oteller ve restoranlar için yeni bir yol haritası oluşturulacak ve israfı önleyici adımlar atılacak.