Tarihi dokusu, muhteşem doğası, geniş sahil şeridi, altın gibi kumsalları ve ılıman iklimi ile Didim, Aydın'ın gözde turistik ilçelerinden biridir. Eski adıyla Yenihisar olarak bilinen Didim gezilecek yerler Muğla il sınırı, Güllük Körfezi ve Akbük Koyu başta olmak üzere birçok doğal güzelliğe sahiptir. 

Didim'e hangi aylarda gidilir sorusu, en sık sorulan sorular arasında yer alır. Geniş kumsalları ve ılıman iklimi nedeniyle özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde tercih edilmektedir. Yaz aylarında turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Didim, ekonomiye olumlu katkı sağlar.

Didim’de Gezilecek Tarihi Yerler

Didim; deniz, kum ve güneş üçlüsünün dışında tarihi yerleriyle de turizm açısından keşfedilmeyi bekleyen hazinelerden.

Antik kentlerden tapınaklara kadar Didim gezilecek yerleri sıraladık:

  • Didyma Antik Kenti
  • Apollon Tapınağı
  • Milet Antik Kenti
  • Milet Müzesi

Öneri: İzmir Didim Kaç Km? Özel Araçla, Otobüsle, Trenle Nasıl Gidilir?

1.  Didyma Antik Kenti

Didim Gezilecek Yerler 1

Didim ilçesine adını veren Didyma Antik Kenti, Yunanca'daki "ikiz kardeş" anlamına gelmektedir. Artemis'in Efes'teki tapınağına ikiz kardeşi olan Zeus'un oğlu Apollon'un tapınağı burada bulunmaktadır.

Didim'in sembollerinden biri olan Medusa, Didyma ören yerine girer girmez ziyaretçileri karşılamaya devam etmektedir. Mitolojiye göre kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahip olan bu figürü görmek isteyenler, Yenihisar yerleşkesindeki antik kente merkezden araçla sadece 5 dakikada ulaşabilirler.

Ören yerine 40 dakikada bir kalkan halk otobüsleriyle de gidilebilir ve müzekart sahipleri için ücretsizdir. Kartı olmayanlar için giriş ücreti ise 40 TL'dir. Didim'de gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahiptir. 

 2.  Apollon Tapınağı

Didim Gezilecek Yerler 2

Aydın'daki Didyma Antik Şehri içerisinde bulunan Apollon Tapınağı UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi için gerekli başvurular yapılmıştır. Roma ve Antik Yunan dönemlerinden günümüze ulaşan önemli kültürel yapılar arasındadır.

Efes'teki Artemis Tapınağı ve Sisam Adası'ndaki Heraion Tapınağı'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olarak bilinmektedir. Aydın Didim gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahiptir

3.  Milet Antik Kenti

Didim Gezilecek Yerler 3

Didim'de gezilecek tarihi yerler arasında yer alan dört bin yıllık tarihine dayanan Miletos, arkeolojik araştırmalara göre Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. Thales ve diğer birçok filozofun doğum yerlerinden biri olan Miletos, aynı zamanda "filozoflar kenti" olarak da anılmaktadır.

Tiyatronun etrafında bulunan diğer tarihi yapılar zamanla hava koşulları ve diğer sebeplerden ötürü tahrip olmuştur. Didyma Antik Kenti'nin bu önemli yapısı, bölgedeki ziyaretçiler için büyük bir tarihi ve kültürel değere sahiptir.

Müzekart sahipleri ücretsiz olarak bu değerli bölgeyi gezebilirken, kartı olmayanlar için giriş ücreti 40 TL'dir.

4.  Milet Müzesi

Didim Gezilecek Yerler 4

Milet Müzesi, Didim'de gezilecek tarihi yerlerden biri olan Milet Antik Kenti içerisinde yer almaktadır.

Milet Müzesi, içerisinde iki ayrı bölüme sahiptir. Kazı çalışmaları sonucu yer altından çıkarılan tarihi eserler hem kapalı alanlarda hem de müze bahçesinde sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde lahitler, yazıtlar ve sütunlar sergilenirken, iç mekanda Milet Antik Kenti, Apollon Tapınağı ve Priene Antik Kenti kalıntıları sergilenmektedir.

Farklı çağlara ait toprak yapımı eşyalar, paralar, sikkeler ve süs eşyalarını bu müzede görebilirsiniz. Müze kartınız varsa ücretsiz olarak gezebileceğiniz Milet Müzesi, pazartesi günleri ziyaretçi kabul etmemektedir.

Didim’li öğrencilere gıda güvenliği ve israf konusunda eğitim verildi Didim’li öğrencilere gıda güvenliği ve israf konusunda eğitim verildi

Didim’de Gidilmesi Gereken Plajlar

Gözde tatil beldelerinden olan Didim, her zevke ve ihtiyaca hitap ediyor. Farklı bütçelere yönelik seçeneklerle Didim’de gezilecek yerler listesindeki plaj listesi de uzun oluyor!

  • Altınkum Plajı
  • Akbük Plajı
  • Akvaryum Koyu ve Plajı
  • Tavşan Burnu Tabiat Parkı
  • D-Marin Didim Marina
  • İncekum Plajı

Altınkum Plajı

Didim Plajlar 1

Didime hangi aylarda gidilir sorusu en çok sorulan sorulardan bir tanesidir kumsalları ve ılıman ikliminden dolayı en çok ilkbahar ve yaz mevsimlerinde tercih edilmektedir.

Altınkum Plajı yalnızca Didim’in değil Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin en gözde plajları arasında yer almaktadır. Altın rengi kumsalı ve berrak denizi ile ziyaretçilerinin uğrak noktalarından biri olan Altınkum Plajı’nda yaz sezonu diğer pek çok plajdan daha erken açılmaktadır. Mayıs ve Kasım ayları dahil olmak üzere tam 7 ay boyunca burada yüzülebilmektedir.

Bu plaj Türkiye’nin mavi bayrak sertifikasına sahip olan özel noktalar arasında da yer almaktadır.

Akbük Plajı

Didim Plajlar 2

Aydın Didim gezilecek yerler arasında bulunan ve Didim'e 20 kilometre mesafede yer alan Akbük ise çok daha sakin bir yazlık bölgesi. Akbük’ün de hem plajı hem de denizinin içi bembeyaz kumlardan oluşuyor. Daha çok emeklilerin sakin bir yaz geçirmek için tercih ettiği ve nüfusun bir bölümünün yaz-kış kalıcı olarak da yerleştiği bir kesim olan Akbük’ü kafa dinlemek isteyenler rahatça tercih edebilir.

Didim Akbük gezilecek yerler arasında olan bu bölge, Didim ilçe merkezine 23 km mesafededir. Didim Akbük gezilecek yerler arasında bulunan bu doğa harikası, Yavan, Çukur ve Yarık adında üç koyu bulunmaktadır ve Didim’de denizin keyfini rahatlıkla çıkarabileceğiniz en güzel bölgelerden biridir.

Akvaryum Koyu ve Plajı

Didim Plajlar 3

Didim'in genellikle sığ seyreden denizinin aksine, Akvaryum Koyu'nda deniz biraz daha derinleşmektedir. Tekne turlarının da uğrak yeri olan bu koya "akvaryum" denilmesinin nedeni, suyunun oldukça berrak olması ve turkuaz bir renk almasıdır. Didim'de gezilecek yerler arasında Akvaryum Koyu da bulunmaktadır.

Tavşan Burnu Tabiat Parkı

Didim Plajlar 4

Tavşan Didim merkeze 6 km mesafede yer alan Tavşan Burnu Tabiat Parkı'na günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi karavan ya da çadır tatili de yapabilirsiniz. Kamp alanına kendi çadırınızı getirip kurabileceğiniz gibi alanda yer alan dükkanlarda da çadır kiralayabilirsiniz.

Tuvalet ve duşlarının bulunduğu Tavşan Burnu Tabiat Parkı'nda yer alan marketten gıda ihtiyaçlarınızı da rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Didim'de gezilecek yerler arasında Tavşan Burnu Tabiat Parkı da bulunmaktadır.

D-Marin Didim Marina

Didim Plajlar 5

D Marin, Türkiye'nin önde gelen yat ve tekne destinasyonlarından biri. Karada ve denizde birçok yat ve tekneye ev sahipliği yapmasıyla bilinen bu marina, Didim'de gezilecek yerler arasında görmeniz gereken yerlerden biri.

Didim Marina'da Ege, Akdeniz ve uluslararası mutfağından lezzetlerin tadını çıkarabilir, kaliteli restoranlardan hizmet alabilirsiniz. Deniz manzaralı kafeler, barlar, spor salonları, helikopter pisti, otoparklar ve çeşitli hediyelik eşya mağazaları bulunmaktadır.

İncekum Plajı

Didim Plajlar 6

Didim'de denize girmek için ideal plajlardan biri İncekum Plajı'dır. Doğal güzelliğini koruyan bu plaj, kum ve çakıl karışımı bir sahile sahiptir. Kamp yapmak isteyenler için de popüler bir tercihtir.

Diğer Didim plajlarına göre daha sakin olan İncekum Plajı, dalgasız bir denize sahiptir. Bu nedenle çocuklu aileler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.

Didim'de Ne Yenir?

Aydın Didim, Ege yemeklerinin çok meşhur olduğu bir ilçedir. Burada mutlaka tatmanız gereken yemekler arasında Ege'nin lezzetli yemeklerini bulabilirsiniz.

Didim’de gezilecek yerler listesini paylaştıktan sonra şimdi de hangi lezzetleri deneyimlemeniz gerektiğini paylaştık:

  • Ebegümeci Kavurması
  • Acılı Sote
  • Ciğer Güveç
  • Kulak Çorbası
  • Taze Balık
  • Etli Nohut
  • Çaykama
  • Turp Otu Salatası
  • Şevketi Bostan
  • Semizotu Salatası
  • Kabak Çiçeği Dolması
  • Zeytinyağlı Taze Börülce

Didim'in Neyi Meşhur?

Didim'de, alışveriş seçenekleri bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Hediyelik eşya, takı, aksesuar ve tekstil ürünleri için Altınkum'u tercih edebilirsiniz. Altınkum'un sahilinde bu tarz ürünler satan birçok küçük dükkanla beraber Didyma Shopping Center gibi büyük bir alternatif de bulunmaktadır.

Didim'in merkezinde, bölgenin ünlü incirini ve karadut şerbetini satan seyyar satıcılardan taze ya da kuru incir, karadut şerbeti satın alabilirsiniz. Ancak Didim'in yöresel lezzetlerinin tümünü Akköy'de bulabilirsiniz.

Didim merkeze yaklaşık 17 km uzaklıktaki köyün geçim kaynakları tütün, tarhana, zeytin, balık, üzüm, incir, çilek, reçel, pekmez ve köy şarabıdır. Köyde yerli halkın yaptığı gözlemelerden de tadabilirsiniz.

Didim’de gezilecek yerlerle birlikte hangi lezzetleri tadımlayabileceğinizi ve paylaştığımız yerlerde neler bulabileceğinizi anlattık

Muhabir: Ömer ARAZ