Aydın’da, her geçen yıl etkisini artıran tarımsal kuraklık nedeniyle yazlık sulamayı sağlayan Kemer, Çine Adnan Menderes ve Adıgüzel Barajlarında, 2024 üretim sezonundaki su miktarının yarısı kadar su bulunduğu bildirildi. Devlet Su İşleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıların ardından Valilik kararı ile ÇKS’ye kayıtlı arazilerin yalnızca yarısına su verileceği, diğer yarısına ise su sağlanamayacağı kamuoyuna duyuruldu. Çiftçilerin talebi üzerine toplantılara Aydın AK Parti Milletvekilleri de katılım sağladı.
ÇİFTÇİLERİN ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ
Aydın Ziraat Odaları tarafından yapılan açıklamada, bu sulama sisteminin sahada uygulanmasının oldukça zor olduğu ve büyük sorunlara yol açabileceği vurgulandı. Oda başkanları tarafından alternatif sulama yöntemlerine dair öneriler sunulmuş olsa da, DSİ tarafından teknik olarak mümkün olmadığı gerekçesiyle bu önerilerin reddedildiği ifade edildi.
AYDIN EKONOMİSİNE ETKİSİ BÜYÜK OLACAK
Aydın'daki tarımsal kuraklık ve su kısıtlamalarıyla nihai kararın DSİ tarafından ziraat odaları başkanlarıyla gerçekleşen son toplantıda açıklanmasının ardından Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu açıklamada bulundu. Kendirlioğlu açıklamasında su kısıtlamasının üreticiler ve Aydın ekonomisi üzerinde büyük etkileri olacağına dikkat çekti. Yüzde 50 oranında boş bırakılacak araziler nedeniyle ekonomik zararların yanı sıra, üreticilerin maliyet yükünün (gübre, zirai ilaç, akaryakıt, tohum, elektrik ve işçilik gibi) artacağını ifade eden Kendirlioğlu, ayrıca gençlerin tarımdan uzaklaştığı ve üreticilerin yaş ortalamasının yükseldiğini belitti.
“DALAMAN ÇAYI PROJESİ HIZLANDIRILMALI”
Başkan Kendirlioğlu, ilin doğal afet kapsamına alınarak üreticilere destek sağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Kendirlioğlu, Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin hızlandırılması ve modern sulama teknolojilerine geçilmesi gibi önlemler önerdi. Tarımsal kuraklığın yalnızca üreticiyi değil, Aydın’da yaşayan herkesi etkilediği ve gıdaya erişimi olumsuz şekilde etkileyebileceği vurgulayan Kendirlioğlu, tarımsal üretimde verim ve kalite kaybının kaygı verici boyutlara ulaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.