Ulusal Süt Konseyi’nin sütün litre fiyatını, soğutma ve toplama ücretleri hariç 17,15 lira belirlediğini hatırlatan Başkan Başkaya, ayrıca çiftliklere 3,6 yağ oranının üzerindeki süt için her dizyem başına 25 kuruş ek ödeme yapılması gerektiğini dile getirdi.
Yeni süt fiyatı ile eski fiyat arasındaki farkın yüzde 17 olduğunu kaydeden Başkaya, sanayicilerin marketlere verdikleri süt fiyatlarını yüzde 25-30 oranında artırırken, üreticilere ise yüzde 17’lik zammı bile vermediğini söyledi.
Soğutma ve nakliye ücretinin üreticinin sırtına yüklendiğini ifade eden Başkaya, “Sanayici 17,50 lira ödüyor. Ancak toplayıcıların aldığı soğutma ve nakliye bedeli 1,5-2 lira arasında değişiyor. Bu giderler düşüldüğünde üreticinin eline geçen para 16 liranın üzerine çıkmıyor” dedi. Başkaya, sanayicinin aslında soğutma ve nakliye ücreti dahil ödemesi gereken miktarın en az 18,50-19 lira arasında olması gerektiğini bildirdi.
Aydın’da kimin ne yaptığının belli olmadığını savunan Başkaya, “Sanayiciler, belirlenen süt fiyatına uymuyor. Ulusal Süt Konseyi fiyat açıklıyor ancak iş uygulamaya geldiğinde sınıfta kalıyor. Sanayici, belirlenen fiyatı umursamıyor ve canı ne isterse o oranda zam yapıyor. Bu tabloya baktığımızda, Ulusal Süt Konseyi’nin kararları yok hükmünde. Sanayici adeta bindiği dalı kesiyor. Bu şartlar devam ederse birkaç yıl içinde fabrikalar süt ithal etmek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİ SAYISI AZALIYOR”
Aydın’da destekleme kapsamındaki günlük süt üretiminin yaklaşık 1 milyon 700 bin litre olduğunu belirten Başkaya, üretici sayısının ise 13 binden 11 bine düştüğünü söyledi. Küçük üreticilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını vurgulayan Başkaya, buna rağmen süt üretiminin değişmediğini, büyük çiftliklerin ise üretimi artırdığını sözlerine ekledi.