Aydın Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Turgut, kurbanlık hayvan seçiminde vatandaşları önemli uyarılarda bulundu. Kurban hayvan seçiminde birçok önemli hususun bulunduğuna dikkat çeken Turgut, şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşlarımızın dini vecibelerini gerçekleştirecek olduğu Kurban bayramına günler kala bu kutsal ibadetin sağlık ve dinimiz kuralları çerçevesinde gerçekleşmesi için kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğumuzu bir kez daha yerine getiriyoruz. Kurban Bayramları’nda kısa süre içerisinde kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarının çokluğu göz önüne alındığında, gıda güvenliği ve sağlıklı gıdanın önemi özellikle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın kurbanlıkları için mutlaka veteriner hekim kontrolünde olduğundan emin oldukları hayvanları almalarını önemle rica ediyoruz.”

“YAŞ ŞARTLARINI TAŞIMALI”

Turgut, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Zoonoz yani hayvandan insana bulaşabilen hastalıkların varlığı dikkate alınacak olursa, sağlıklı hayvan seçiminin insanımız ve halk sağlığı üzerindeki olumlu etkisi ön plana çıkmaktadır. Kurbanlık hayvan seçiminde genel hatlarıyla dikkat edilmesi gereken hususlar ise öncelikle yaş şartlarını taşımalı ve hayvanların, denetimi yapılan onaylı satış yerlerinden ya da Bakanlıkça kayıtlı hayvancılık işletmelerinden alınması gerekir. Akabinde ise kulağında Tarım ve Orman Bakanlığının resmi küpesinin takılı olması, pasaportu, nakil belgeleri ve veteriner sağlık raporlarının olması, hayvanın bakışlarının canlı olması, tüylerinin parlak olması, tüylerde mat ve karışık görüntü olmaması, ağızda ve burunda anormal renkli ve miktarda akıntı olmaması, çevreye karşı duyarsızlık ya da fazla ilgi olmaması, burun bölümünün hafif nemli olması, uzuvlarında eksiklik ya da topallık olmaması, genel görünüş itibariyle besili olması, aşırı zayıflık olmaması, kaburga ve kalça kemiklerinin bariz şekilde görünür olmaması olarak sayılabilir. Ayrıca kesilecek hayvanın gebe olmadığından veteriner hekimler vasıtasıyla emin olmak gerekmektedir.

İsrail İran'a saldırı başlattı İsrail İran'a saldırı başlattı

Yine bunun yanında vatandaşlarımızın mutlak surette devlet kontrolündeki Onaylı kesimhanelerde ya da kurban kesim noktalarında veteriner hekim gözetiminde kesim yapmalarını rica ediyoruz.Açık alanlarda, cadde kenarlarında veya uygunsuz koşullarda yapılan kesimler halk sağlığı açısından risk oluşturmakta, çevre kirliliğine yol açmakta ve dini vecibenin ruhuna aykırı bir tablo sergilemektedir.”

“ETLER EN AZ 12 SAAT DİNLENDİRİLMELİ”

“Ayrıca nakil ve kesim esnasında hayvanın stres altına gireceği uygulamalardan da kaçınılmalı, hayvan refahının üst düzeyde uygulanması gerekmektedir. Kesim sonrasında elde edilecek etlerin sağlığı ve güvenliği konusunda mesleki önerilerimiz ise; hayvanın nakil sonrası kesime kadar en az 12 saat dinlendirilmesi ve strese maruz kalmaması et kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Yine kesimden önce kurbanlık hayvanımıza 6-7 saat boyunca yem verilmemesi, yalnızca su tüketiminin serbest bırakılması da et kalitesi noktasında olumlu etki yapmaktadır. Elde edilen etlerin sıcak şekilde poşete ve doğrudan derin dondurucuya konulmaması, krom ya da paslanmaz özellikte tepsilerde serin bir ortamda ilk sıcaklığını atana kadar dinlendirilmesi ve sonrasında detaylı işlemeye geçilerek saklanması eğer tüketilecekse de buzdolabında en az 12 saat bekletilip ölüm katılığı(rigor mortis) ortadan kalktıktan sonra kaslar et formuna dönüşünce tüketilmesi gıda sağlığı ve güvenliği konusunda büyük önem arz etmektedir”

Kurban bayramının yaz mevsimine denk geldiği ve havaların sıcak olduğu unutulmamalı etlerin serin muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır.
Ayrıca, Kesim sonrası ortaya çıkacak olan hayvansal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin ve kurbanlık hayvanların etlerinde ya da iç organlarında görülen ve şüphe uyandıran anormal koku, renk, görüntü vb gibi durumların ilgili veteriner hekim ve kurumlara anında bildirilmesinin ortaya çıkabilecek olan zoonoz hastalıkların riskini minimuma indireceği unutulmamalıdır.”

“MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Turgut, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bu yoğun ve özveri isteyen dönemde sahada görev yapacak tüm veteriner hekim meslektaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyor, görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeleri için yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz. Kurban Bayramı’nın, İslam’ın rahmet ve merhamet anlayışı çerçevesinde; sağlıklı, hijyenik, huzurlu ve bilinçli bir şekilde geçmesini temenni ederek tüm halkımızın Bayramını şimdiden kutluyoruz.

Kaynak: HABER MERKEZİ