Aydın Valiliği’nin duyurduğu havza bazlı su dağıtım planı ile ilgili, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, açıklamalarda bulundu. Kendirlioğlu, Aydın tarımının ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.

"2024’Ü ARAR DURUMA GELDİK"

Son yıllarda yaşanan kuraklığın 2025 yılında daha da şiddetleneceğini belirten Kendirlioğlu, “Aydın 2024’te, 2021’de ve 2007’de benzer kuraklıklarla karşı karşıya kaldı. 2007’de ilk kez tarımsal kuraklığı derin şekilde hissettik ve hazırlıksız yakalandık. 2021’de de benzer sıkıntılar yaşadık. 2024 yılında kısıtlı su şeklinde adlandırılan sulama, programına geçmiştik. Geçen yıl ‘İnşallah bu yılı aramayız’ demiştik ama maalesef 2025 sulama sezonunda 2024’ü arar duruma geldik. Barajlarımızda yeterli su birikmedi" dedi.

“4’TE 1 ORANINDA DAHA AZ SU VAR”

Kendirlioğlu, Adnan Menderes, Kemer ve Adıgüzel Barajlarında doluluk oranlarının oldukça düşük seviyelerde olduğunu dile getirerek, “Kemer Barajı’nda doluluk oranı yüzde 40, Adnan Menderes Barajı’nda yüzde 22, Adıgüzel Barajı’nda ise yüzde 14-15 seviyelerinde. Bu rakamlar, geçen yılın doluluk seviyelerine kıyasla 4’te 1 oranında daha düşük. Dolayısıyla tüm alanlara su yetmeyeceği için DSİ ve sulama birlikleri tarafından bir planlama yapıldı. Son yapılan toplantıya, biz ziraat odalarını da çağırdılar. Alınan karar doğrultusunda, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tarım arazilerinin yalnızca yüzde 50’sine su verilecek” ifadelerini kullandı.

"AYDIN TARIMININ YARISI ÜRETİM DIŞI KALIYOR"

Su kısıtlamasının Aydın’daki tarımı ciddi şekilde olumsuz etkileyeceğini kaydeden Kendirlioğlu, “Bu karar, ekim yapılan arazilerin yüzde 50’sinin üretim dışı kalması anlamına geliyor. Çiftçilerin üretim maliyetleri, kira ve kredi borçları açısından büyük sıkıntılar doğuracak. 100 dönüm tarlası olan bir üretici, sadece 50 dönümüne su alabilecek. Bu, tarımda üretimin yarı yarıya düşmesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

İKİNCİ ÜRÜNE SU VERİLMEYECEK

Özellikle ikinci ürün sulamasına su verilmeyeceğinin altını çizen Kendirlioğlu, çiftçilerin buğday ekimlerine sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı. Kendirlioğlu, “Buğdayın arkasından ikinci ürün için su verilmeyecek. Yani buğday eken bir üretici, buğdayın ardından başka bir ürün ekmek istese bile sulama suyu alamayacak. Bu durum, tarımsal üretimi çok olumsuz etkileyecek” dedi.

ÇİFTÇİLERİ BEKLEYEN ZORLUKLAR

Kendirlioğlu, alınan kararların sadece tarımsal üretimi değil, çiftçilerin ekonomik durumunu da derinden etkileyeceğini belirterek, “Çiftçimiz borçlarını ödeyemeyebilir, kira sözleşmeleri yüzünden tarlalarını ekemeyebilir. 100 dönüm arazi kiralayan bir üretici, sadece 50 dönümünü kullanabileceği için arazi sahipleriyle büyük sorunlar yaşayabilir. Tarımın sadece üreticiyle sınırlı olmadığını, tüm yan sektörleri etkilediğini unutmamalıyız” dedi.

HAYVANCILIK DA ETKİLENECEK

Ayrıca, su kısıtlamasının hayvancılık sektörüne de büyük darbe vuracağını belirten Kendirlioğlu, “Yem bitkileri üretimi düşeceği için saman, mısır, yulaf gibi yem fiyatlarında ciddi artış bekliyoruz. Bu da süt ve et üreticilerini doğrudan etkileyecek. Çobanından peynir üreticisine kadar tüm sektör zinciri bu krizden etkilenecek” diye konuştu.

CEZAİ YAPTIRIM OLACAK

Mehmet Kendirlioğlu, çiftçilere kurallara uymaları konusunda uyarıda bulunarak, “Suyun adil ve doğru dağıtılması için herkesin kurallara uyması gerekiyor. Kolluk güçlerinin de devreye gireceği söyleniyor. Vatandaşımızın kolluk güçleriyle de karşı karşıya kalması da söz konusu. Kaçak su kullananlara cezai yaptırımlar olacak” dedi.

Başkan Yetişkin’den protestocu gençlere destek Başkan Yetişkin’den protestocu gençlere destek

"2025 YILI TARIM İÇİN ÇOK ZOR OLACAK"

Çiftçileri tam bir kaos ortamının beklediğini anlatan Kendirlioğlu, “Bu yıl çiftçiler için inanılmaz derecede zor geçecek. İnsanların bu şekilde birden bu şartlarla karşıya karşıya kalması çok öngörülür bir durum değil. Önümüzdeki yıllardan itibaren yine kuraklık böyle devam ettiğinde belki çiftçimiz, üreticimiz kendine göre tedbirler alabilir. Ona göre kredisini kullanır, icarını alır, üretimini yapar. Ama bu sene gerçekten inanılmaz derecede bir kaos bizi bekliyor. Yani Allah yardımcımız olsun” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ