Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, büyükşehir, il, ilçe ve il özel idare sistemlerinde kapsamlı değişiklikler yapılacağına dair mesajının ardından AK Parti düğmeye bastı. Belediyelerin kuruluş esasları, yetki alanları ve denetim sistemlerinde köklü değişiklikler öngören 35 maddelik yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.
5 BİN NÜFUS ŞARTIYLA BELDE BELEDİYELERİ GERİ GELEBİLİR
Teklifte en çok dikkat çeken maddelerden biri, nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim birimlerine yeniden belediye olma hakkı tanınması oldu.
ATÇA İÇİN YENİDEN UMUT
Bu düzenleme, 2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile tüzel kişiliği sona eren birçok beldeyi tekrar gündeme taşıdı. Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça beldesi de bu yerleşim birimlerinden biri. 5 mahallesi ve 7 bin 563 kişilik nüfusuyla öne çıkan Atça, 2014 yılında belediye statüsünü kaybetmişti.
“İLÇE BELEDİYESİNİN İLK BAŞKANI OLMAK İSTERİM”
Atça’nın son Belediye Başkanı Mustafa Çınar, Atça’nın yeniden belde belediyesi olması halinde, siyasete dönme mesajı verdi. Yeni düzenlemeleri olumlu bulduğunu belirten Çınar, “Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan imar planıyla tüm Türkiye’ye örnek olmuş bir yer Atça. Atçalı Kel Mehmet’imiz, çileğimiz, doğal kaynak sularımız, mesire alanlarımız var. Atça Belediyesi kendi kendine yetebilen bir belediyeydi. “Bu işler nasip kısmet işi. Atça Belediye binasına gittiğimde arkadaşlar benim fotoğrafımın altına göreve başlama yılı olarak 2009’u, bitiş olarak da sonsuzluk işareti koymuşlar. Ben Atça’nın son belde belediye başkanıyım. İlçe belediyesinin de ilk başkanı olmayı çok isterim.” İfadelerini kullandı.