"Süper Kupa krizi" malum.
Elimize yüzümüze bulaştırdık.
İlgili kurum ve kulüpler sus pus.
Veya suyana tirit açıklamalar…
Bunu fırsata çevirip Arap düşmanlığı yapanlar da hemen kendini açık etti.
Ancak bu ırkçı grupların Mustafa Kemal Atatürk’ün Araplara yönelik bakış açısından habersiz olduğu da kabak gibi ortaya çıktı.
Hâlbuki birazcık okuyup düşünseler hemen anlayacaklardır.
Peki, Mustafa Kemal Atatürk, Araplara düşman mıydı?
Bakalım…
Atatürk, Samsun’a ayak basmasından kısa bir süre sonra Amasya’dayken, aslen Mekkeli bir Arap olan Irak Şeyhül Meşayihi (Şeyhler Şeyhi) Uceymi Sadun Paşa’ya dikkat çeken bir mektup yazıyor(*). Atatürk mektubunda, "Türklerin ve Arapların bütün Cihan-ı İslam'ın iki gözbebeği olduğunu" belirtiyor. Övgü dolu satırlar kaleme alıyor.
İngiliz casusu Lawrence, Arabistan coğrafyasında faaliyet gösteren Şerif Hüseyin’in oğlu Abdullah üzerinden Irak Şeyhül Meşayihi (Şeyhler Şeyhi) Uceymi Sadun Paşa’ya bir mektup gönderir.
Mektuptaki teklif şudur: “Gel Osmanlı'yı beraber yıkalım, seni de Irak Kralı yapalım.”
Emrinde 40 bin askeri bulunan ve 25 aşiretin ‘şeyhler şeyhi’ olan Uceymi Sadun Paşa, gelen bu teklife çok öfkelenir ve sert tepki gösterir.
Lawrence'a şu cevabı verir:
“O hain elime geçmesin. Bir insan sadakati bilmeyebilir, fakat kendi ihanetini başkasında düşünmesi için bir sebep lazımdır. Ona bir gün bu teklifi bana yapabilme cesaretini nereden bulduğunu soracağım.”
1960 yılında Türkiye'de vefat eden Uceymi Sadun Paşa, Ankara'daki Asri Mezarlık’a defnedildi. Sadun Paşa’nın mezar taşına ise “Irak Şeyhlerinin Şeyhi, Çöl Aslanı ve Atatürk'ün Silah Kardeşi” ifadesi yazıldı.
Yine şu sözler Atatürk’e ait: “Türk ve Arap milletleri, yalnızca teknik, kültürel ve ekonomik işbirliği yapmakla kalmamalı, bölge ve dünya barışı için birlik, birbirlerinin davalarına destek ve dayanak olmalıdır”( Nakleden: Attilâ İlhan, Hangi Atatürk, shf.353).
Akl-ı selîm olanlara her şeyden ibret almak düşer.*Kaynak: https://www.haber7.com/guncel/haber/3379634-irkcilari-ters-kose-edecek-sozler-ataturkten-araplara-ovgu