Rekor sayılabilecek yüzde 49’luk bir zam oranı ile 27 Aralık 2023 tarihinde asgari ücret net 17.002 TL olarak açıklandı. Geçen sene 8.506 TL’lik tutarı düşündüğümüzde nerdeyse 2 katına çıktı. Ancak zam yılda bir kez mi yoksa temmuzda olacak mı gündemlerinin gölgesinde kaldı.
Birçok insan eline geçen yeni asgari ücretin 3-5 ay sonra satın alma gücü olarak eridiğini son 2 yılda tecrübe etti. Daha zamlı tutar ele geçmeden her şeye zam gelmeye başladı.
Birçok kişi, zam vermesinler yeter ki şu zamlar dursun, pahalılık bitsin diyor. Bazıları ise, ne anladık bu zamdan, her şeye yeniden zam geldi, henüz maaş elime geçmedi diyor. Baktığımızda haklı bir serzeniş. İşçiye, satın alma gücünün artması için zam yapılıyor, eline geçmeden bir kısmı yeniden gidiyor. 2 senedir benzer bir durum yaşıyoruz. İşçi tarafından durum bu.
İşveren tarafına baktığımızda ise, zamlı maaşları ödemek için işveren zam yapıyor.
Enflasyon durdurulmadığı sürece de bu çıkmazın içinde kalacak gibiyiz. Enflasyonun görece düşük olduğu 2021 yılı öncesinde daha az ve yılda 1 kez zam ile süreç yönetilirken, son 2 yıldır yılda 2 kez zam ve yüksek zamlarla insanların mutsuz olmasının sebebi yüksek enflasyon ile satın alma güçlerinin azalmasıdır.
Satın alma gücünün arttığı, enflasyonun dizginlendiği bir Türkiye dileğiyle…