Araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir haber: Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni bir düzenleme 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren trafik sigortasında uygulanacak. Bu düzenlemeyle birlikte araç sahipleri bir yandan rahatlayacakken diğer yandan artan maliyetten etkilenecek. Peki, 2024 trafik sigortası ne kadar olacak? Araç sigortası artışları ne seviyede gerçekleşti? İşte trafik sigortasıyla ilgili detaylar…

29744

YÜZDE 30 ZAM GELDİ

2024 yılıyla birlikte, Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK) tarafından trafik sigortası ücretlerinde yüzde 30'luk bir artış gerçekleştirildi. Ancak, bu zamın ardından poliçe yaptırma oranlarında belirgin bir düşüş yaşandı. Araç sahiplerinin ücretlere olan tepkileri ve poliçe sayısındaki azalma, fiyat artışında yeni bir düzenlemenin yapılmasını gerektirdi. Yeni düzenlemenin 1 Mayıs 2024'ten itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi.

188206

1 MAYIS İTİBARİYLE SDDK’DAN YENİ KARAR

Mayıs 2024 başından itibaren, Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, "Hasar Maliyet Endeksi"ne dayanarak trafik sigortası ücretlerini güncelleyecek. Araçların onarım ve parça fiyatlarındaki artış, asgari ücret zammı ve enflasyon artışı baz alınarak belirlenecek. Her ay yüzde 5 ila 10 arasında artan trafik poliçesi ücretlerinin 1 Mayıs'tan sonra yüzde 2 ila 3 seviyelerine kadar düşmesi bekleniyor.

1426854142853

2024 TRAFİK SİGORTASI AÇIKLAMASI

Sigorta sektörü temsilcisi Selin Gelir, Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun trafik poliçelerine ilişkin hazırladığı düzenleme hakkında şunları belirtti: "Enflasyon ve asgari ücretin belirlenmesi maliyet endeksini etkiliyor. Temmuz ayında asgari ücrete ikinci bir zam gelmezse, trafik poliçelerinde büyük bir artış beklenmiyor. Fiyatlar, araç fiyatları, onarım ve parça maliyetleri ile asgari ücretin yükselmesine bağlı olarak belirlenecek. Bu faktörlerin karşılaştırılmasıyla fiyat endeksi belirlenecek. Sigorta şirketleri az bir artış yapacakları için sürücülerin fiyat artışlarına itiraz etmelerini beklemiyoruz."

Trafik sigortaları için bu durum geçerliyken, kasko poliçeleri özel sigorta türleri olduğu için maliyet endeksi aynı oranda geçerli olmayabilir. Sigorta şirketleri kasko poliçeleri için serbest fiyatlandırma yapabilmektedir.

Odatv Image 72 8Ee67353931145

SÜRÜCÜLERİN SAHTE POLİÇELERE DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), sahte poliçe satışı yapanlar tarafından araç sahiplerinin mağdur olmaması için uyarılarda bulunuyor. TSB'nin yaptığı açıklamada, vatandaşların trafik sigortası yaptırırken kendilerini sigorta acentesi temsilcisi olarak tanıtan kişilere dikkat etmeleri gerektiği belirtiliyor. Araç sahiplerinin maddi zarara uğramaması ve trafikte kusurlu duruma düşmemesi için sigorta acentelerini iyi araştırmaları gerektiği vurgulanıyor.

Şenkul’dan Nazilli’de inceleme Şenkul’dan Nazilli’de inceleme

Kaynak: HABER MERKEZİ