Türkiye’de akaryakıt fiyatları ve enflasyonla mücadele kapsamında dikkat çeken yeni bir düzenlemeye gidildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yeniden düzenlenirken, eşel mobil sisteminin kapsamı da değiştirildi.
Yeni uygulamayla motorindeki vergi yükünün kısa vadede azaltılması, ardından ÖTV’nin yıl sonuna kadar kademeli şekilde artırılması öngörüldü.
MOTORİNDE ÖTV AĞUSTOSTA SIFIRLANDI
Düzenlemeye göre motorin üzerinden alınan ÖTV, ağustos ayının kalan bölümü için sıfır olarak uygulanacak.
Eylül ayından itibaren ise motorindeki ÖTV her ay 3 TL artırılacak.
Buna göre uygulanacak ÖTV tutarları şöyle olacak:
- Ağustos: 0 TL
- Eylül: 3 TL
- Ekim: 6 TL
- Kasım: 9 TL
- Aralık: 12 TL
- 1 Ocak 2027’den itibaren: 13,9006 TL
Böylece motorindeki ÖTV, 2027 yılının başında eşel mobil sistemi öncesindeki seviyesine ulaşacak.
MOTORİN EŞEL MOBİL SİSTEMİNDEN ÇIKARILDI
Motorin için ÖTV tutarlarının yeniden belirlenmesiyle birlikte önemli bir değişikliğe daha gidildi.
Motorin türü akaryakıtlarda eşel mobil sistemi yürürlükten kaldırıldı. Böylece motorin fiyatlarında yeni vergi takvimi esas alınacak.
Benzin ve LPG’de ise eşel mobil uygulaması şimdilik devam edecek.
BENZİN VE LPG’DE UYGULAMA DEĞİŞMEDİ
Karar kapsamında benzin ve LPG için mevcut sistemde değişiklik yapılmadı.
Bu ürünlerde yurt içi rafineri fiyatlarının yükselmesi durumunda, 30 Eylül’e kadar fiyat artışlarının yüzde 25’i ÖTV’den karşılanacak.
Rafineri fiyatlarının gerilemesi durumunda ise indirimin tamamı kadar ÖTV tutarlarında artış uygulanmaya devam edecek.
1 EKİM’DE EŞEL MOBİL TAMAMEN SONA ERECEK
Düzenlemenin dikkat çeken bir diğer ayrıntısı ise 1 Ekim tarihi oldu.
Eşel mobil sistemi öncesindeki ÖTV seviyelerine ulaşılıp ulaşılmadığına bakılmaksızın sistemin 1 Ekim itibarıyla tamamen yürürlükten kaldırılması öngörülüyor.
Bunun ardından benzin ve LPG dahil akaryakıt ürünlerinde serbest piyasa fiyatlamasının daha doğrudan etkili olacağı yeni döneme geçilecek.
MOTORİN FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre düzenlemenin temel nedenlerinden biri, uluslararası piyasalardaki gelişmeler sonucunda motorin fiyatlarında benzine kıyasla yaşanan belirgin artış.
Motorinin taşımacılık, tarım, sanayi ve lojistik başta olmak üzere ekonominin birçok alanında önemli bir maliyet kalemi olması nedeniyle fiyat artışlarının diğer ürünlere de yansıma riski bulunuyor.
Yeni ÖTV modeliyle tüketiciler, nakliyeciler ve sanayiciler üzerindeki akaryakıt maliyetinin azaltılması hedefleniyor.
ENFLASYONLA MÜCADELEYE DESTEK AMAÇLANIYOR
Düzenlemeyle motorin fiyatlarındaki sert dalgalanmaların enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkisinin sınırlandırılması amaçlanıyor.
Özellikle nakliye maliyetlerinin gıda ve diğer tüketici ürünlerinin fiyatlarına yansıması dikkate alınarak motorindeki ÖTV'nin kademeli şekilde eski seviyesine getirilmesi planlanıyor.
Uygulamayla bir taraftan dezenflasyon sürecinin desteklenmesi, diğer taraftan reel sektörün rekabet gücü ve kamu maliyesi dengelerinin korunması hedefleniyor.




