Türkiye'de gazeteci, yazar, fotoğraf sanatçısı ve hak savunucusu olarak uzun yıllardır önemli çalışmalara imza atan ve yaşamını Kuşadası'nda sürdüren Ankara doğumlu Elif Gamze Bozo, uluslararası alanda örnek gösterilen bir dayanışmaya konu oldu. ABD’de yaşayan ve kendisini "little person" (cücelik ile yaşayan birey) olarak tanımlayan hak savunucusu Michael Irving, Bozo’nun mücadelesine duyduğu saygıyı kaleme aldığı özel bir mesajla gündeme gelerek dayanışmanın sınır tanımadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

''SAVUNUCULUK BAŞKALARININ DEĞERTİNE DUYULAN İNANÇTIR''

​Elif Gamze Bozo’nun, sosyal medya paylaşımları ve videoları aracılığıyla yürüttüğü çalışmaları takip ettiğini belirten Michael Irving, Bozo’nun özellikle engelli kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti görünür kılan duruşundan derinden etkilendiğini vurguladı. Bozo'nun mücadelesini yalnızca cam kemik hastaları adına değil, insanlığın çeşitliliğini savunan geniş bir evrensel mücadele olarak gördüğünü ifade eden Irving, mesajında;''Savunuculuk yalnızca başkalarının özgürce yaşayabilme ve eşit fırsatlara sahip olma haklarını savunmak değildir. Savunuculuk, aynı zamanda başkalarının dünyaya kattığı değere duyulan coşkulu inancın ifadesidir. Bence Elif’in karakterini en iyi anlatan sözcük merhamettir.”sözlerine yer verdi.

Abdden Kusadasina Sinir Tanimayan Dayanisma 682287 B12355-1

''TAKDİR DUYGULARIMI ERTELEMEMEYİ ÖĞRENDİM''

​Aralarındaki binlerce kilometrelik mesafeye rağmen bu mesajı kaleme alma nedenini de açıklayan ABD'li yazar Irving,ayrıca, "Yazmayı ve insanlara duyduğum takdiri ifade etmeyi seviyorum. Büyük acılar yaşayarak öğrendim ki, bugün kalbimizde olanları yarın söyleme fırsatımız olmayabilir. Bu yüzden takdir duygularımı ertelememeye çalışıyorum" sözleri ile insan hakları mücadelesinde bireysel dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Efeler Belediyesi’nin yol çalışmaları sürüyor
Efeler Belediyesi’nin yol çalışmaları sürüyor
İçeriği Görüntüle

Abdden Kusadasina Sinir Tanimayan Dayanisma 682287 C2Bf94

​HAK MÜCADELESİNDE EVRENSEL BİR ÖZNE

​1984 yılında, Ankara’da cam kemik hastalığıyla dünyaya gelen ve halen hukuk eğitimi alarak hak temelli çalışmalarını sürdüren Elif Gamze Bozo, son dönemde özellikle sağlamcılık (ableism) ve patriyarkanın kesişim noktalarına odaklanıyor. Engelli kadınların toplumda birer "yardım nesnesi" değil, kendi sözünü kuran birer "özne" olması gerektiğini savunan Bozo; Görünmeyen Güç: Uluslararası Engelli Hakları ve Mücadeleler kitabının da yazarı. Sınırları aşan bu anlamlı mesaj, Elif Gamze Bozo’nun sıkça dile getirdiği şu ilkeyi bir kez daha hatırlattı; “Hepimizi etkileyen kararlarda herkesin söz sahibi olması gerektiği kabul edilmelidir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ