Eğitim sürecini üniversiteden sonra yurtdışı yüksek lisans olarak tamamlamak isteyenlerin bazı şartlara uyması gereklidir. İstenen şartları taşıyan ve akademik olarak kariyer hedeflerini bu şekilde noktalamak isteyen öğrencilerin başvuru için hazırlaması gereken bazı evraklar vardır. Bu evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması ve o şekilde başvurması kabul edilme sürecini hızlandırır.
Yurtdışı Yüksek Lisans Başvuru Şartları ve Belgeleri
Kariyer hedefini yüksek lisans diploması ile aynı kulvardaki rakiplerine karşı üst seviyeye çıkarmak isteyen kişiler için lisans başvuru şartları ve belgeleri şu şekilde sıralanır.
- Güncel pasaportun aslı ve fotokopisi
- Transkript Belgesi (Bu belgede dersler ile ilgili durumların açık ve detaylı bir şekilde belirtilmiş olması gerekir)
- İşyerinden alınmış olan referans mektubu (kurum antetli kağıdına ve yetkililer tarafından onaylanmış olmalıdır)
- Gidilecek ülkenin talebine göre Akademik referans (Bazı ülkeler iki bazı ülkeler ise üç adet olarak talep etmektedir)
- İlgili sınavlardan alınmış olan İngilizce dil yeterlilik puanını gösteren belge (TOEFL, PTE ve IELTS sınavlarından herhangi biri)
- Detaylı kişisel özgeçmiş
- En son hangi üniversiteden mezun olundu ise mezuniyet belgesi ya da son sınıfta ise öğrenim devamlılık belgesi
- Motivasyon mektubu belgeler arasında olması gerekir.
Lisans Diploması
Akademik başarısını üst seviyeye çıkarmak isteyen öğrencilerin lisans diploması almak istediği okulları seçerken de bazı durumları gözden kaçırmaması gerekir. Yurtdışında eğitim almaya karar verenlerin öncelikle mavi bir diplomaya sahip olması başvurular arasında istenen bir şarttır. Bulunduğu ülkede gitmiş olduğu üniversitelerden mavi diplomaya sahip olanların Avrupa Birliğine bağlı olan ülkelerde eğitiminin geçerli olduğuna dair bir kanıt niteliğindedir.
Akademik Transkript
Öğrencilik hayatı içerisinde alınmış olan ders içeriklerini detaylı olarak anlatılan belgeye verilen isim akademik transkripttir. Resmi belge statüsündedir.
Dil Yeterliliği Belgesi
Dil yeterliliği belgesi lisans başvurusu yapacak olan kişinin yabancı dil konusundaki seviyesini gösteren belgedir.
Özgeçmiş (cv)
Öğrencinin bulunduğu yaşa kadar almış olduğu eğitimleri ve kişisel gelişim ile sosyal bilgilerinin bulunduğu detaylı döküme CV denilir.
Mektuplar
Yüksek lisans başvurusunda daha önceki akademik başarılarının tescillenmesi adına çalıştığı meslek kurumlarından referans mektubu alması gereklidir.
Kişisel Beyan veya Motivasyon Mektubu
Lisans başvurusunu yapacak olan kişinin neden bu programı seçtiğini ve kişisel bilgilerini anlattığı mektuptur. Kendisini çok iyi ifade edebilmek ve programa neden seçilmesi gerektiğini çok iyi anlatarak motivasyon mektubu olarak yazmalıdır.
Başvuru Ücretleri
Yüksek lisans için başvurulacak olan her ülkedeki okulun başvuru ücretleri farklıdır. Mesela
Almanya yüksek lisans programının ücretleri ile diğer bir ülkedeki okulun ücretleri birbirinden bağımsız olabilir. Bazı okullarda tezli ya da tezsiz olması bile fiyat kriterleri arasındadır.
Vize ve İkamet İzni Belgeleri
Lisans başvurusu yapılmadan önce okulun bulunduğu ülkeye vize başvurusu şartları mutlaka araştırılmalıdır. Sonrasında vize ve ikamet izni belgesi alınarak yüksek lisans başvurusu evrakları içerisine eklenmelidir.