Güveç, testi, sebil gibi standart ürünlerin yanında cezve, kumbara, süs eşyalarının da üretildiği çömlekçilikte sonra yıllarda çaydanlık üretimi yoğunluk kazandı. Ürün yelpazesinin geçmiş yıllara göre daha da arttığını vurgulayan Kardeşler Çömlek işletme sahibi Hüseyin Kocabıyık, "Piyasasının taleplerine göre bizler de kendimizi yeniliyor, geliştiriyoruz. 2000'lerden önce 3-5 arasında olan çeşit bugün 30 çeşide kadar yükseldi" dedi. Giderek rağbetin arttığı toprak çaydanlık hakkında da bilgi veren Kocabıyık, "Toprağın aromasını da aldığı için çok lezzetli aroması güzel bir çay oluyor" dedi.
ARAPLARIN ÇAY KÜLTÜRÜ BİRAZ DAHA FARKLI
Arap ülkelerinden de toprak çaydanlığa ilgi olduğunu ifade eden Kocabıyık, "Araplar bizim gibi alt üst çaydanlık kullanmıyorlar. Tek demlik kullanıyorlar. Hem bitki çaylarını hem de baharatlı ürünleri tercih ediyorlar. Ondan dolayı hem küçük hem büyük boy için ikisinde de kapak istediler. Biz normalde alt üst yapıyoruz. Geçen sene gönderdiğim ürünlerden sonra talep o şekilde geldi. Küçüğe de büyüğe de kapak yapmaması istediler. Hem tüpte hem ocakta hem de mangalda pişirebiliyorlar. Toprak olduğu için pişmesi bir tık geç oluyor ama toprağın aromasını da aldığı için çok lezzetli aroması güzel bir çay oluyor" şeklinde konuştu