Aydın SES Gazetesi'nden Mehmet Kavas'ın haberine göre, toplam 811 bin 600 hektarlık bir yüzölçüme sahip olan Aydın, tarım alanında fark oluşturuyor. Büyük Menderes Nehri'nin suladığı bereketli ovalar üzerinde bulunan Aydın, uygun ekolojik özellikler, yeryüzü şekli ve iklim koşullarıyla Türkiye'de güçlü bir tarımsal potansiyele sahip kentlerin başında yer alıyor. Tarımsal yetiştiricilik alanında dört mevsim üretim yapılabilen ender kentlerden biri olan Aydın, sahip olduğu ürünlerle sadece Türkiye’yi değil, dünyayı doyuruyor.
DAĞLARIN YAĞ, OVALARINDAN BAL AKAN ŞEHİR
Nüfusun, yüzde 50’nin üzerindeki kesiminin geçimini tarımla sağladığı Aydın’da, üretilen yaş sebze ve meyveler, salamura zeytin, konserve, salça, işlenmiş incir gibi tarımsal ürünler ve sanayi ürünleri kapsamında üretilen tarım makineleriyle, iç piyasa ve ihracatta önemli bir konumda yer alıyor. Evliya Çelebi’nin ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ sözüyle tarih boyunca tarımdaki öneminin anlatılmaya çalışılan Aydın’da Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, kent tarımı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
İNCİR VE KESTANEDE BİRİNCİ
Aydın’da tarım yapılan alanın 364 bin 462 hektar olduğunu kaydeden Başkan Kendirlioğlu, “Bu kentin yüzde 44,91’lik alanına hitap ediyor. Aydın’da yetişen ürünler arasında incir çok önemli. Toplam 38 bin 671 hektar alanda üretimi gerçekleştirilen incirde üretim miktarımız ise 209 bin 590 ton. Kestanede ise üretim alanımız 7 bin 900 hektar olurken üretim miktarımız ise 24 bin 315 ton. Hem incir hem de kestanede alan ve üretim miktarı olarak hem Türkiye’de hem de dünyada birinciyiz. Çilekte ise üretim alanımız 2 bin 722 hektar, üretim miktarımız ise 112 bin 877 ton. Bu doğrultuda çilekte Türkiye ikincisiyiz. Çileğin yanı sıra Brüksel lahanası, fiğ ve arpa yeşil ot ürününde de Türkiye ikinci olarak yer alıyoruz. Pamukta üretim alanımız 55 bin 772 hektar, üretim miktarımız 246 bin 546 ton, sofralık zeytinde üretim alanımız 27 bin 138 hektar, üretim miktarımız 152 bin 546 ton, yağlık zeytinde üretim alanımız 125 bin 756 hektar, üretim miktarımız 365 bin 125 ton, enginarda ise üretim alanımız 429 hektar, üretim miktarımız 6 bin 615 ton. Bu dört bitkisel ürünümüzde de Aydın olarak Türkiye üçüncüsüyüz. Ayrıca tritikale, yonca yeşil ot, yem şalgamı ve mısır hasıl da üçüncü sırada yer alıyoruz. Mısır, turp ve bamyada ise Türkiye dördüncüyüz. Bu ürünlerin yanı sıra buğdayda üretim alanımız, 25 bin 924 hektar, üretim miktarımız ise 95 bin 485 ton. Arpada üretim alanımız 8 bin 492 hektar, üretim miktarımız ise 157 bin 285 tondur.” dedi.
509 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN BULUNUYOR
Hayvan sayısı hakkında bilgiler veren Başkan Kendirlioğlu, “Aydın’ımızda, toplam 378 bin 522 küçükbaş hayvan, 509 bin 915 büyükbaş hayvan bulunuyor. 3 milyon 180 bin 610 et tavuğu, 759 bin 599 adet yumurta tavuğu, 509 bin 423 sığır, 301 bin 61 koyun, 77 bin 461 keçi, 383 deve, 492 manda, 268 bin 533 arılı kovan yer alıyor. Bu rakamlar göz önüne alındığında sığır sayısı ile Türkiye’de sekizinci, deve sayısı ile birinci, arılı kovan sayısı ile altıncı konumdayız. İlimizde bulunan büyükbaş hayvanların saf kültür ırklarının yüzdesi yüzde 74’tür. Türkiye ortalaması ise yüzde 48,8’dir. Aydın 635 bin 316 ton süt üretimi, 139 milyon 713 bin 883 yavru balık, 37 bin 869 ton balık, 14 bin 499 ton kırmızı et, 2 bin 998 ton bal üretimimiz var. Türkiye’de süt üretiminde dördüncü, bal üretiminde altıncı, çam balı üretiminde ikinci, balık üretiminde dördüncü, yavru balık üretiminde üçüncü, deniz balığı yetiştiriciliğinde ise beşinci sırada bulunuyoruz. İncir, kestane, Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytini ve Söke Pamuğu, Avrupa Birliği tescilli olan ürünlerimiz. Bu ürünlerle birlikte toplamda 32 coğrafi işaretli ürünümüz mevcut. Şevketi bostan ise geleneksel bir ürünümüzdür.” diye konuştu.
“ÇAY DIŞINDA HER ŞEY YETİŞİYOR”
İklim şartları, coğrafyası, toprak yapısıyla, dağı ve ovasıyla Aydın’ın tarımın başkenti olduğunu belirten Başkan Kendirlioğlu, “Bu durum rakamlarla sabit. Kentte 100 binin üzerinde kayıtlı üyemiz var. Bu insanların çoğu ilk işi tarım ve ikinci işi yok. Bu çok önemli. Şu anda Aydın’da çay dışında her türlü tarımsal ürün yetişiyor. Kentimizde 365 gün tarım yapılıyor. Tarım kenti olan ilimizi bu alanda daha da geliştirip büyütmemiz gerekiyor. Bu anlamda toprağımızı korumamız lazım. Mevcut suyumuzu en ekonomik şekilde kullanmamız gerekiyor. Modern sulama tekniği dediğimiz basınçlı suya geçmemiz gerekiyor. Yağmurlama ve damlama sistemine geçmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.