Emekli ve memurlar için tabloyu değiştirecek! Gözler 3 Mayıs saat 10.00'a çevrildi Emekli ve memurlar için tabloyu değiştirecek! Gözler 3 Mayıs saat 10.00'a çevrildi

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, şu anda simit gibi ürünlerde yüzde 1 KDV uygulayan işletmeler, yeni düzenlemeyle bu ürünler için yüzde 10 KDV ödeyecekler, bu da fiyatlara yüzde 9-10 oranında zam olarak yansıyacak.

KDV Kanunu'na göre KDV oranlarını değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanı'na ait. Şu anki uygulamada, lokanta, pastane, kafe gibi işletmelerin ürettikleri simit gibi ürünler için kasadan alınıp götürülmesi durumunda yüzde 1 KDV alınıyor. Ancak aynı ürünün pastanede veya kafede tüketilmesi halinde yüzde 10 KDV uygulanıyor. Ancak yeni tebliğ taslağına göre, masası ve sandalyesi olan pastaneler, kafeler ve hatta sokaktaki büfelerde bile ayak üstü alınan veya eve servis edilen ürünlere yüzde 10 KDV uygulanacak. Masa ve sandalyesi olan işletmelerde yüzde 1 KDV uygulaması ise tamamen sona erecek.

Maliyeciler, bazı işletmelerin vergi kaçırmak için KDV'si yüzde 1 olan simit gibi ürünlerle KDV'si yüzde 10 olan ürünleri aynı fiyatla satıp yüzde 1 KDV fişi kestiğini, bazılarının ise masada sunulan ürünleri ayakta satmış gibi göstererek yüzde 1 KDV ödediğini belirtiyorlar. Bu durumda ciddi miktarda vergi kaçağı yaşandığı ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ